Когато разглеждаме даден лаптоп в нашите видео ревюта, ние обръщаме внимание на дизайна и използваните в него материали, хардуера и периферията, батерията и цената. Понякога обаче теста на преносими компютри може да е доста по-екстремален, интересен и запомнящ се. Това вече ви доказахме с нашите два Crash Test-а на лаптопи от T и X ThinkPad серията на Lenovo. За тези от вас които са пропуснали да ги гледат, ще припомним с кратко резюме.

 

Вижте още Crash Test на Lenovo ThinkPad - Заливане с Вода, Кафе и Кола

Обсипахме Lenovo ThinkPad T540p с лед който изчакахме да се стопи върху него, а за да засилим ефекта го заляхме и с топла вода. Чистата вода обаче не ни беше достатъчна и „изкъпахме” лаптопа с лепкави и сладки кафе и кола.

 


Вижте още Crash Test на Lenovo ThinkPad - Замръзяване, Вибрации и Удари

За второто си нестандартно видео използвахме ThinkPad X260, замразихме го при -21°C като след няколко часа престой във фризера при тази температура, машината стартира без проблем. След това бе изпускан и хвърлян от високо върху твърда повърхност. Това обаче не ни спря и продължихме с хвърляне на два половин килограмови дъмбела от 50см височина.

 


Като едно много важно пояснение - тестовете които ви показваме в тази поредица са екстремни и не ви съветваме да правите такива експерименти с личните си компютри, тъй като стандартната гаранция не покрива подобни повреди причинени от удари или разливания. А сега, сега предстои да отидем на плаж и да хапнем една свежа салата.

 

Mil-Spec 810G

Характерното при двата показани лаптопа, както и при всички други представители на сериите T, X, W и P в ThinkPad семейството на Lenovo е, че покриват 10 стандарта за издръжливост на американската армия по спецификацията Mil-Spec 810G. Така, че нека спокойно преминем напред със следващото ни изпитание. Обичате ли да готвите? Аз лично използвам при рязането на продукти за салата дървена дъска, но в случая нейното място ще заеме карбоновият ThinkPad X260.

 

 

За рязане ще използваме чисто нов сатър от швейцарска двойно заточена стомана. Избрали сме различни зеленчуци – по-меки, твърди и трудни за рязане. Целта е да режем с плъзгащи движения, директно натискайки надолу и дори с удар. Като едно важно пояснение, дисплеят на лаптопа се намира под нашата импровизирана дъска за рязане и очакваме именно от последните удари той да се нарани. Сами виждате реално рамката и корпуса над него, колко са тънки. Салатата не стана особено красива и едва ли е и много вкусна, но по-важно е да разберем, какви поражения успяхме да нанесем на този ThinkPad. Като начало, нека почистим добре. Отваряме капака иии…дисплеят работи без каквито и да е проблеми.

 

 

Сега нека погледнем отблизо, какви реално са пораженията които успяхме да нанесем на корпуса със сатъра. Имаме драскотини, но не и дупки или производни по-големи наранявания. Тоест Lenovo-то без проблем ще може да продължи да се използва. А на нас точно това ни и трябва, за да преминем към следващият си тест.

 

Пясък

В него ще симулираме ситуация в която сте на плажа, работите или се забавлявате, а в това време детенце наоколо взима лопатката си и сръчно с усмивка изсипва пясък отгоре му. Дори това да не се случи, най-малкото при първият порив на вятъра, цялата клавиатура на лаптопа ви ще стане в пясък.

 

 

Първо ще опитаме с нещо малко по-голямо, ситни камъчета. Поръсваме стабилно клавиатурата, отъпкваме добре. Време е да тестваме, работи ли клавиатурата. За целта ще отворим един текстов документ на който трябва да напишем ThinkPad. След издържаният тест е време да преминем към по-ситен пясък, какъвто има по плажовете в България.

 

 

А за да се види по-добре как влиза във фугите на островната клавиатура на лаптопа, избрахме да бъде и червен. Сега ще изтръскаме със силни удари по обратната страна на корпуса. Не се притеснявайте, ако сте гледали предните ни Crash Test-ове, вече знаете, че ThinkPad няма никакви проблеми със сътресения. Тестът е издържан! Освен с пясък е напълно възможно да поръсите лаптопа си и със сол и захар, подправките които винаги присъстват в едно домакинство. Повтаряме експеримента си и макар и с малко по-силен натиск на бутоните, клавиатурата работи и изписваме ThinkPad на екрана.

 

 

На пръв поглед това са просто бисквити, но когато паднат върху клавиатурата ви, те се чупят на малки трошички, които залепват под бутоните ѝ. Да изсипем повечко…с какво друго остава да тестваме клавиатурата на ThinkPad X260, може би със саксия, която домашният ви любимец е бутнал върху нея. Приятна изненада отново – тестът е издържан с отличен!