Общоприет факт е, че да караш електромобил е скъпо удоволствие. Tesla няма официално представителство в България, но например цената на Audi E-Tron започва от 142003 лева. Кажи речи толкова струва и Mercedes EQC. 

 

 

Ако си изберете нещо по-бюджетно, то отново ще трябва да се бръкнете за не малка сума. Например Hyundai Ioniq Electric който ви показахме преди време във видео ревю, в базовата си комплектация Comfort, струва 65990лв.

 

 

Базовият модел пък на BMW i3, което също сме ви показвали във видео ревю е с цена от 76000лв. Новият Nissan Leaf е с цена от 71090лв‎. Peugeot e-208 - 70399лв Новото Renault ZOE е на цена от 57990лв. С по-ниска цена беше единствено Renault TWIZY, но пък то вече е извън продажба като ново в България, защото все пак е модел от далечната 2012г.

 

 

Една друга френска компания обаче създаде електромобил с още по-ниска цена...впрочем с е рекордно ниска цена - 6000 Евро. Такава цена, може да си позволи дори по-масовият български потребител, дори без наличието на субсидия от държавата за закупуването на електромобил. Както знаете, България е една от европейските страни в които такава помощ към екологичните шофьори не съществува. Привилегиите за електромобилите са безплатна синя и зелена зона + освобождаване от данък. Но да се върнем на премиерата, която се състоя преди часове в Париж. 

 

 

Това уважаеми дами, господа и тинейджъри е електрическият Citroen Ami. Добавихме "тинейджъри", защото този автомобил може да се кара доста европейски страни без шофьорска книжка, стига да имате навършени 16 години, а във Франция границата дори е 14 години.  - електромобил с цена 6000 Евро. Електромобилът е наследник на концепта Ami, показан по време на Автосалона в Женева през 2019г., за който тогава Digital.bg писа.

 

 

Компактната количка е получила някои промени във визията си и е добила към футуристичният си облик малко ретро визия. Визираме кръглите фарове, огледалата и характерното отваряне на страничните прозорци, заимствано от легендарните Citroen CV2. Всъщност заигравката с ретрото е ясно изразена. Ami, което в превод означава Приятел е моделна гама на Citroen с с почти 60-годишна история. През 1962г. французите пускат на пазара своя Citroën Ami 6, който е представител на Б-сегмента и е 4-врат семеен автомобил с ефектен дизайн. 

 

Младият му наследник е само с 2 врати, които се отварят А-симетрично. Вътре в новото Ami има две седалки и изключително изчистен интериор. Предната и задната част са почти симетрични, а цялата дължина на електрическият Приятел е само 241см. Въпреки това вътре той изглежда доста просторен и това се дължи на факта, че Citroen са използвали за проекта си маломерен двигател и батерия.

 

 

Тя е само 5.5kWh и предоставя на електромобила пробег до 70км с едно зареждане. Типичният градски Приятел се зарежда със стандартно зарядно към 220v, същото като на лаптоп, тротинетка или електрически скутер. За един пълен заряд към домашният ви контакт, ще бъдат нужни само 3 часа. Максималната скорост Ami е ограничена до 45км/ч.

 

 

Ако 6000 Евро ви се струват много за Citroen Ami, компанията ще дава възможност за дългосрочно отдаване под наем на електромобила. След като първоначално платите 2644 Евро, последствие ще можете да ползвате услугите на електроческият си Приятел за 20 Евро на месец. Компанията за споделени пътувани Free2Move, пък ще предлага Ami с месечен абонамент за 9.90 Евро и последствие 26 Евро цента на минута. Подобно на електрическите тротинетки и електромобилите които Spark предлагат в България.

 

 

Предварителните заявки за покупка на Citroen Ami стартират на 30 Март във Франция, като първите доставки ще се реализират през Юни. Следващите държави, които ще предлагат мъника са Испания, Италия, Белгия, Португалия и Германия. Ще ви държим в течение дали и кога електрическият Citroen Ami ще се предлага и в България.  

 

Вижте още видеото: Как да си направим медицинска маска против Коронавирус почти безплатно