Структурата на най-сложния орган в човешкото тяло вече вдъхнови стотици научни проекти и доведе до навлизането на редица модерни технологии. Учените от доста време прогнозират, че няма да е нужно да чакаме твърде много преди да можем да свързваме човешкият мозък директно към интернет. От една страна подобна концепция може да е доста плашеща, но от друга има своите предимства, като мнозина дори я определят като неизбежна. Нужни са няколко десетилетия преди да стане реалност. 

 

Специалисти на UC Berkeley твърдят, че най-добрият начин за реализиране на подобна концепция е с използването на т.нар. "невронни нанороботи". Всъщност под това име се крият миниатюрни компоненти, които лесно могат да бъдат имплантирани в тялото и респективно да се свързват с интернет в реално време, съобщава Mirror.Co.Uk. Успоредно с това подобни импланти ще са в състояние безжично да изпращат и получават сигнали от облачен сървър, като приложенията им на практика са неограничени.

 

 

Учените нямат намерение да спрат дотук и също така предвиждат бъдеще, в което се създава глобален суперкомпютър от свързани те помежду си мозъци на множество хора. Това дори не е футуристична идея, тъй като най-мощните суперкомпютри са в състояние да превърнат тази идея в реалност. Вече са започнали тестове с разработването на подобни компютърни интерфейса, които засега са ограничени единствено до няколко човека. Идеята със сигурност е противоречива, но напълно осъществима.

 

Още от Digital: Как човешкият мозък предвижда бъдещи събития