Както почти всички от вас знаят, че първият човек на Луната е Нийл Армстронг,  който през 1969 година е командир на космическият кораб на НАСА - Аполо 11. Това е най-историческата година за американската космонавтика, защото тогава в космоса излизат още корабите Аполо 9 и Аполо 10. Те съответно отбелязват първият полет с екипаж около Земята и около Луната.

 

 

След Аполо 11, в периода до 1972 година, на Луната кацат още 5 космически кораба на NASA. Списъкът с хора, стъпили на луната не е голям, но не е и малък – общо 15 човека.

Кацането на хора на луната и днес поражда много теории, мистерии и въпроси, като най-честият е „Наистина ли са били на Луната или това е холивудска продукция?“. Тук можем само да гадаем, но един от интересните факт е, че в последните 48 години, няма нито един човек, който да е кацнал на луната…или пък не е така?

Можете да видите видеото, което сме приложили над тази статия, в него ясно се вижда как космонавт се разхожда по характерните лунни кратери на планетата. Изглеждайки видеото докрай обаче, ще ви очаква неочаквано развитие на нещата.

Реално такъв „лунен пейзаж“ може да бъде срещнат в редица страни по света, включително и в България. За съжаление той не е предвиден за луноходи, а за стандартни автомобили.

 

Интересна информация

Първият луноход каца на Луната заедно с Аполо 15 през 1971 година. Той носи името LVR "Lunar Roving Vehicle". Той е електрически и се зарежда от две еднократни батерии. Не е предвидено презареждане по простата причина, че лунните роувъри остават на Луната и не се връщат с екипажа към Земята, защото са прекалено тежки.

 

 

Числото е множествено, защото от LVR са произведени 3 бройки, всяка с цена 8 милиона долара. Така LVR и днес държи рекорда за най-скъп сериен автомобил в света.   

 

Още от Digital.bg: Уникално авиошоу с два танцуващи самолета МиГ-29 (Видео)

 

Музика: Bensound.com