Винаги сте се чудили какви са били операционните системи в миналото? Разберете сега, онлайн, без да е необходимо да инсталирате нищо. Можете да опитате Windows 1.0, Mac System 7, Amiga OS и DOS, заедно с няколко игри при това без да напускате вашия браузър.

 

Предлагаме ви списъка на Make Use Of съдържащ 4 класически операционни системи, които може да стартирате в браузъра.

Windows 1.0

Годината е 1985, а Windows 1.0 е факт. Искате да си припомните тези времена? Няма проблем, трябва само да отидете на този адрес:

https://www.pcjs.org/devices/pc/machine/5160/cga/256kb/win101/

 

Симулацията е конфигурирана за тактова честота 4.77Mhz,  256KB памет и CGA дисплей, като се използва оригиналния  IBM PC Model 5160 ROM BIOS.

Mac OS System 7

Apple създават компютри от доста дълго време, и наистина е интересно да се види колко далеч е стигнала компанията. Ако сте любопитни може сами да се уверите в това като проверите някоя от по-старите версии на операционната система. Може да направите това като посетите:

https://jamesfriend.com.au/pce-js/pce-js-apps/

Amiga 500

Най-продаваният компютър в Европа в края на 80-те години на миналия век не беше нито Mac, нито PC, а Amiga. Питате се какво е усещането да работите с тази операционна система? В такъв случай посетете тази страница:

https://pnacl-amiga-emulator.appspot.com/

и ще може да се докоснете до една платформа от 1991 година.

PC DOS 5

Спомняте ли си DOS? Потребителите на Windows може да се отправят към командния ред, за да си върнат спомените, но ако искате повече трябва да посетите този онлайн IBM PC емулатор:

https://jamesfriend.com.au/pce-js/ibmpc-games/

 

Вижте 8 операционни системи, които забравихме с времето