Смартфоните вече отдавна не са новост и потребителите започнаха да имат повече очаквания и изисквания от производителите на мобилни устройства. Те искат нещо ново и вълнуващо, защото започнаха постепенно да се оттекчават от своите интелигентни устройства.

 

Затова анализаторите от WSJ са решили да направят списък с очакваните иновации при мобилните технологии. Макар че софтуерът ще продължи да бъде движещ фактор за иновативни технологии, има и някои предстоящи хардуерните характеристики, които ще ни придвижат една крачка напред.

1. Модулни телефони

Идеята на модулните смартфони е, че те помагат за намаляването на електронните отпадъци. Вместо да се налага да замените телефона си с нов, защото вече е остарял, може просто да замените само някои части, тъй като модулните смартфони могат да се построяват по подобен начин на пъзелите. Те се състоят от отделни парчета, които могат избирателно да се комбинират, за да се създаде смартфон, който отговаря изцяло на нуждите на съответния потребител. Ето защо, ако искате скенер за пръстови отпечатъци или по-добра камера за телефона си, не трябва да си купувате нов телефон. Много по-евтино ще ви излезе ако просто си купите тези специфични части на телефона и „ъпгрейднете“ телефона си.

2. Телефони с повече от две камери

Съвременните смартфони традиционно имат по две камери – предна и задна. Срещат се обаче и модели с две лещи на гърба. Удвояването на камерите може да донесе редица ползи – повишен оптичен диапазон, по-добро качество на изображението при слабо осветление и заснемане на 3-D снимки и видео.

 

Още от Digital: Защо смартфони с двойни задни камери ще са бъдещето на мобилната фотография

 

Наскоро обаче в медиите излезе информация за една нова компания чието име е Light. Тя е  разработила прототип на смартфон, оборудван с седем камери, разработени от самата компания, които позволяват на потребителите да се възползват едновременно от качеството на всеки един от сензорите при правенето на снимки, като изображенията се наслагват и обработват от допълнителен софтуер на компанията. По този начин технологията на Light позволява бъдещите смартфони да правят снимки с впечатляваща резолюция от 52-мегапиксела, което на практика означава, че съвсем скоро смартфоните ще могат да правят снимки, които са по-добри от тези направени с  DSLR фотоапарат от висок клас.

3. Холограмен телефон

Виртуалната реалност скоро ще бъде неразделна част от ежедневието ни, защото предлага много вълнуващи нови възможности. Ако обаче не сте фен на VR джаджите, които се носят на главата, не се притеснявайте. Полската компания Leia е разработила холограмен дисплей, показващ триизмерни движещи се образи, създадени с помощта на лазери и водна пара. Впечатление прави това, че не само има реална дълбочина на изображенията, но и че можете да си взаимодействате с тях, като задържите пръста си във въздуха.

4. Безжично зареждане по мрежа

Най-големият недостатък на съвременните телефони е животът на батерията им. Ето защо много компании търсят решение на този проблем и според мнозина бъдещето принадлежи на безжична мощност. Това не е като съвременното индуктивно безжично зареждане, където можете да заредите телефона си като го сложите върху специална подложка, a e по-скоро Wi-Fi технология. Компании като Ossia и Energous работят усилено върху усъвършенстването на тази технология. Energous вече са дали име на своята нова безжична технология за зареждане – WattUp. WattUp използва Bluetooth LE, за да засече устройството, което трябва да зареди.

 

Вижте как да извлечем повече от смартфон или таблет с Android