Свети Георги

Свети великомъченик известен също като Георги Победоносец ( живял в периода 275 – 281 г. – 23 април 303 г. по нов стил или 6 май 303 г. по стар стил) е един от популярните светци, мъченик за Христовата вяра. Той е известен и почитан и от почти всички  християнски църкви, а също така и в Исляма. Предполага се, че по времето на император Диоклециан той е бил войник в Римската империя.Обезсмъртен в мита за Свети Георги и ламята, той е покровител на България, Грузия, Гърция, Англия, Етиопия, Канада, Русия, Литва, Сърбия, Черна гора и на градовете: Бейрут, Генуа, Истанбул, Москва и Фрайбург.Каталония,

Празник  на Росата и Водата
В началото на пролетта, на този ден хорава са почитали росата и водата, които са в основата на живота. Голяма част от обичаите са свързани с ходене в росна трева и отдаване на почит към новото начало на живота и на значението на водата за съшествуването му.
 

Обреди около животните и жертвеното агне


Из цялата българска етнична територия е обичаят на Гергьовден да се коли агне. На този ден всяка къща, независимо дали притежава или не овце, трябва да заколи агне.

 

Имен ден

В превод от гръцки Георги означава земеделец – идва от гръцките думи за земя и работя.Това е едно от най-предпочитаните мъжки имена у нас, то изпреварва другите фаворити Иван и Александър. Според неофициални данни Георгиевците у нас са близо 180 хиляди.

На Гергьовден имен ден имат:

Георги, Галя, Галина, Галин, Габриела, Ганчо, Ганка, Гергана, Георгина, Георгия, Генчо,  Гиньо, Гоце, Гинка, Гео, Гюро, Гюрга, Гюргелена, Горица, Йорго.