Може би знаете,но  едно време часовниците са показвали различно време на всяко различно място, защото местното време се определяло в зависимост от позицията на слънцето на съответната географска дължина.

 

 

Кратка анимация показва 12 -часовия цикъл на часовника и как той пормненя формата си спрямо движението на слънцето.

Темата с иновативните часовници в digital.bg винаги е вълнувала много потребители.  Вече сте видели как работи часовникът с 16-цилиндров механизъм - Jacob & Co Bugatti Chiron Tourbillon или часовникът, който показва времето с думи. Сега е ред на нещо още по – любопитно.

 

 

Творението , което може да видите в днешното ни видео се нарича  Solstice. Ако не знаете,   думата означава „слънцестоене“. С простички думи, това е часовник, който постепенно променя формата си през целия ден, като се отваря и затваря като цвете и превръща  времето в движещо се произведение на изкуството.  

Часовникът е направен  от малки парчета дърво, свързани с панти, което им позволява да се движат свободно. Когато стрелката на часа се върти, тя дърпа и натиска дървения механизъм, карайки го постепенно да се отваря и затваря.

 

 

Там където се пресичат две точки върху подвижния механизъм се показва часа, а едната точка е маркер за половин час. Той не показва минутите или секундите, а по-скоро предлага по-спокоен и медитивен подход към времето.

Тази механика, колкото и иновативна да изглежда, се нуждае от задвижване. За съжаление няма батерия, да добре чухте, използването на презареждаеми или обикновени батерии оскъпява джаджата. Използва се електричество и кабел, който може да се скрие в стената или кабелен канал.

Сигурно ви е любопитно как се настройва тази джаджа. Много е лесно, има режим настройка както всяко едно устройство, след което стрелката на чса започва да се върти, вие трябва да натиснете с пръст металната част на часовника и стрелката забавя движението си, натискате още веднъж и избирате точното време.

 

А колко от вас са виждали тази закономерност в числата на класически часовник със стрелки?