Вижте още: Smart Часовник Samsung Gear S3 Frontier

 

Това на екраните ви е един нетипичен Smart часовник който за първи път видяхме по време на IFA Берлин, но едва през Октомври се появи в официална продажба. От няколко дни той е при нас за тест и днес идва ред да споделим с вас преките си впечатления от него. Уважаеми дами и господа, Digital.bg представя Samsung Gear Sport.

 

 

Samsung Gear Sport има универсален дизайн

 

Свикнали сме повечето спортни смарт часовници да изглеждат крещящо - нагледен пример за това имаме при Samsung Gear Fit който също сме ви показвали във видео ревю. Новият Gear Sport обаче е по-изчистен и дори елегантен. Така, че спокойно може да се използва и като ежедневен часовник който пасва на почти всеки тоалет. Също така ще го определим и като унисекс. Размерите му нито са прекалено големи, нито прекалено малки. Касата му е  42.8 на 44мм и ето как ще изглежда на мъжка ръка и на дамска. Ако все пак искате нещо по-масивно, идеалната алтернатива на Samsung е Gear S3 frontier. Каишката на Sport е 20-милиметрова и се предлага от Samsung в различни размери.

 

 

Каишката на Samsung Gear Sport се сменя лесно за секунди

 

Тази която тестваме ние е “L”, което след кратък тест се оказва, че става на китки с обиколка до 21см. Самите каишки се свалят много лесно, като за целта трябва да имате малко по-дълъг нокът или пинсета. Това автоматично ви позволява да доработвате  Gear Sport според вкуса си. Ние лично бихме избрали някое червено или маслено зелено „Нато” което чудесно ще завърши визията на анодираният корпус на часовника. Самият корпус е направен от специална стомана с устойчивост на директен натиск.

 

 

Часовникът може да се потапя във вода с дълбочина до 50 метра

 

Безела тук не е само за украса, той се движи и има много приятен механичен ход. С негова помощ можете да се разхождате в менюто с настройки и да разбирате различни опции. Много удобно решение особено когато сте с мокри и кални ръце или с дебели ръкавици. В дясно има два механични контролни бутона и една малка дупчица между тях. Това е микрофона с помощта на който можете да управлявате Gear Sport чрез гласови команди. Високоговорител и слот за SIM карта тук няма.

 

Дисплей

Дисплеят е Super AMOLED с 1.2” диагонал и резолюция 360x360 пиксела. Това води до 424ppi плътност на пикселите за 1”. Тоест картината която виждаме е толкова детайлна, че погледнат отстрани, в стандартен режим Gear Sport спокойно може да мине за аналогов часовник. Типично за Super AMOLED цветовете които пресъздава дисплея са много реалистични. Яркостта е висока, а в корпуса има вграден датчик за околна светлина който автоматично регулира яркостта с цел по-добра видимост и пестене на енергия.

 

 

Samsung Gear Sport има много точен пулсомер

 

Освен това в Gear Sport, Samsung са интегрирали Жироскоп, Барометър, Акселерометър, GPS Glonass и Пулсомер, който тук е постоянно активен, за да можете да правите пълен мониторинг на спортните си активности – премината дистанция, пулс, темпо, изразходени калории и т.н. Това може да става както директно чрез часовника, така и при връзка със смартфон. Разбира се за предпочитане е той да бъде Samsung, за да се възползвате от всички функционалности на Gear приложението, но можете да направите връзка и с друг Android смартфон. От него можете директно да влезнете в галерията с възможни циферблати и да изберете подходящият за деня, както и да правите други настройки.

 

 

Безжичната връзка става чрез Bluetooth 4.2, Wi-Fi 802.11 b/g/n и NFC. Наличието на последната екстра автоматично ни подсказва, че можем да се възползваме от функцията за безжично разплащане Samsung Pay. MST (Magnetic Secure Transmission) обаче не се поддържа.

 

 

Дисплеят на Samsung Gear Sport има Gorilla Glass 3 защита

 

Като ниво на протекция, дисплеят е с Corning Gorilla Glass 3 защита, която го предпазва от поява на драскотини, но все пак внимавайте, това не е сапфир кристал. Утеха е, че благодарение на безела, дисплеят стои милиметър под общата равнина. Така ако поставите Gear Sport по лице върху масата, дисплеят му няма да се надраска. Изглежда, че това няма да се случи и със самият безел, който не е полиран както цялата останала част на касата, но внимавайте.

 

 

Заводски Gear Sport идва покрит с микроскопичен предпазен слой който можете да оставите сам да се отлепи или да премахнете ръчно. Мокрене, плуване и гмуркане в сладка или солена вода с дълбочина до 50 метра също не трябва да ви притесняват, защото смарт часовника има MIL-STD-810G протекция. Тук е интересно да отбележим, че в края на Август, Samsung и Speedo обявиха партньорството, създавайки специално приложение предназначено за плувци. Speedo On App е направен за тестваният в момента Gear Sport и Gear Fit2 Pro който също издържа на налягане то 5 атмосфери.

 

Хардуер

Процесорът на часовника е двуядрен Exynos 3250 на 1 GHz, партнират му GPU Mali-400MP2 и 768 MB RAM. Вградената памет е същата както при предишните смарт часовници на Samsung - 4GB, от които достъпни за потребителски нужди са около половината. Всичко това се управлява от най-новата версия на операционната система за wearable джаджи Tizen 3.0.

 

 

Менюто е лесна за ориентиране и в нега намираме различни нововъведения които правят живота ни по-приятен.

 

Батерия

За разлика от Gear S3 при който имахме 380mAh, тук капацитетът на батерията е 300mAh, но въпреки това, часовникът има същото време за автономност, тъй като дисплеят му е с 1/10 от инча по-малък. Средно постигаме 2 дни комбинирана експлоатация. Часовникът се зарежда по същият начин както предшествениците си – безжично, чрез тази докинг станция.

 

Цена

Цената на Samsung Gear Sport в България към днешна дата е около 650лв.