Популярността на SSD дисковете сред потребителите е основната причина за това цените им да намаляват със стабилни темпове, като тази тенденция продължава вече трета година поред. Статистическите данни на анализатори от DRAMeXchange прогнозират, че през 2015г. на пазара около 25% от всички нови лаптопи на големите компании ще имат SSD дискове. Според тях тази характеристика ще се превърне постепенно в неизменен фактор в бъдещите им устройства и през следващата година тази стойност ще е 31%, а само 12 месеца по-късно ще достигне до цели 41%, информира ComputerWorld. 

 

Навлизането на все повече модели с SSD дискове закономерно ще се отрази и на цената им, тъй като тя ще продължи да намалява и не сме много далече от времето, когато те ще струват колкото класическите HDD хард дискове. Прогнозите на анализаторите са, че това може да се случи още през 2017г., когато производствената цена на SSD-тата ще е само $0.11 по-висока. Tака само след две години няма да ни се налага да отделяме допълнителни средства, за да оборудваме новия си компютър или лаптоп с този компонент, тъй като разликата в цената им почти ще изчезне.

 

През 2012г. цената на един гигабайт място в SSD дисковете се оценява на около $0.99, но последователно намалява до $0.39 и сега 1TB модел може да се купи за приблизително $390. Aко прогнозите на анализаторите се окажат верни това означава, че след две години тази стойност ще намалее допълнително и ще достигне до едва $170. Невероятната конкуренция между водещите производители също така ще доведе до намаляване и на размерите на SSD дисковете, което е сигурна гаранция, че ще виждаме все по-компактни и бързи устройства на пазара. 

 

Вижте SSD ще изместят HDD твърдите дискове от пазара през 2016г.