През последните тримесечия се забелязва осезаем спад в цените на NAND паметта, която е ключов компонент за производството на SSD дискове. Анализаторите прогнозират, че свръхпредлагането в този сегмент ще продължи да допринася за развитието на тези процеси. Според тях цените на NAND модулите ще отбележат спад от порядъка на 10% през втората половина на календарната година.

 

Oбикновено цените са най-високи в края на годината. Недостатъчният интерес на продукти с последните NAND флаш решения също допринася за тези тенденции, съобщава TechSpot. Ситуацията на глобалния пазар на смартфони също оказва влияние, тъй като продажбите в този сегмент отчетоха с 1.8% по-малко продажби, спрямо същия период преди година. Подобна е ситуацията и при SSD-тата

 

 

Преминаването от 64/72-слойни архитектури към 96-слойни решения се очаква да постави съвсем различни изпитания пред водещите производители. Опитите на компании ще променят баланса на силите и ще е необходимо време преди да се стабилизират цените на тези NAND флаш модули. Докато очакваме това да се служи няма как да не отбележим, че в момента е най-подходящият момент да обмислите покупката на нов SSD диск на изгодна цена.

 

Oще от Digital: Нарастващото търсене на SSD дискове ще стабилизира цените на NAND флаш паметта