Модерните смартфони обикновено имат корпуси, които съчетават пластмасови материали, стъкло и метал. Някои производители експериментират с керамични покрития в премиум устройства като Xiaomi MI MIX. Германски стартъп с името Carbon Mobile сега привлича вниманието ни с премиерата на смартфон, който няма аналог в индустрията.

Въпросният модел се казва Carbon 1 Mark II и както името загатва е първият смартфон с корпус от въглеродни влакна в световен мащаб. За да постигнат този ефект специалистите на Carbon Mobile използват технологията HyRECM (Hybrid Radio Enabled Composite Materials).

Въглеродните влакна са вплетени в корпуса в специални композити, които допускат преминаване на радио сигнали и допринасят за цялостния моноблок на Carbon 1 Mark II. Необичайният смартфон има компактни размери, тъй като е с дебелина от еда 6.3 милиметра при тегло от 125 грама.

Тези параметри на смартфона се дължат изцяло на въглеродните влакна и предимствата на технологията HyRECM, който предлага и достатъчно мощен хардуер.

 

 

Първият карбонов смартфон в света разполага с 6-инчов дисплей с AMOLED технологията, който е покрит от Corning Gorilla Glass 6 стъкло, съобщава GizmoChina. Високата производителност се гарантира от MediaTek Helio P90 процесор, като устройството предлага и 128GB вградена памет.

В задната част има двойна камера, чиято резолюция и спецификации не са известни. Потребителите могат да се верифицират със сензор за пръстов отпечатък, който е разположен точно под текстурирания бутон за включване. Батерията е със заряд от 3050mAh и се захранва от USB Type-C порт.

Създаването на Carbon 1 Mark II е възможно с уникални технологии от Формула 1, като съдържанието на пластмаса е под 5%. Това прави смартфона и екологично ориентиран, тъй като свежда до минимум вредните емисии на въглероден диоксид в атмосферата.

Предварителните поръчки ще включват 2000 бройки, като реалните продажби ще се извършват през юни. Цената на "Founder Edition" версиите на първия карбонов смартфон ще е €799 на европейския пазар.

 

 

Още от Digital: 10 тенденции при смартфоните, които очакваме през 2021г.