Canon са патентовали интересна технология, която може да промени един от най-емблематичните компоненти на фотоапаратите. Специалистите на компанията предлагат алтернативен дизайн, който премахва класическия Shutter бутон. Вместо това Canon тестват добавянето на тъчпад с по-голяма повърхност, който ще позволи да извършваме повече действия от визьора на камерата и менютата.

Премахването на Shutter бутона, без който на практика не можем да направим снимка изглежда на пръв поглед звучи като налудничава идея. Компанията обаче вижда няколко потенциални ползи за фотографите със своя иновативен Shutter тъчпад.

Чувствителната повърхност ще улавя няколко различни нива на докосване и ще позволи да извършвате действия без да местите окото от визьора и показалеца от Shutter-a.Така ще имате достъп до елементите и например да променяте фокуса без да премествате пръста от зоната на затвора.

Данните в патента на Canon описват, че сензора ще може да разпознава кратко и продължително натискане, плъзгане на пръста с различен натиск, за да улесни навигацията, съобщава TechRadar.

 

 

Голямо предимство на тъчпада е водоустойчивото покритие, което освен издръжливост на атмосферни условия ще позволи да работим с него, дори когато носим ръкавици. Самият модул ще се вгражда в корпуса без движещи части и необходимостта от допълнителен отвор, което ще по-добри защитата на влажни терени и когато вали.

Новият тъчпад ще разбира продължителността на всяко натискане, за да заснеме една снимка, да активира функцията за поредица от снимки и сменяне на различните режими. Canon eдва ли ще бързат, тъй като интеграцията на Shutter тъчпад е сложен процес, който изисква да убеди потребителите в практичността на това решение.

 

 

Още от Digital: Ето кои фотоапарати на Canon може да използвате като уеб камери