Google от години залага на стратегията да представя "Go" версии на своите популярни приложения, които са оптимизирани за устройства с по-слаб хардуер. Последното заглавие, което е част от тази стратегия е Google Camera Go, което от скоро е достъпно за всички потребители.

Този софтуер е оптимизиран за олекотената версия на операционната система. 

Пример за атрактивни модели, които работят с Android Go са Ulefone S11 и Nokia C2 при които общото е на първо място ниската цена. Новoто приложение има компактни размери и така предоставя достъп до водещите функции, но също така заема по-малко пространство. 

Приложението използва софтуерни алгоритми, с които позволява на потребителите да правят максимално добри снимки, дори на бюджетните смартфони. Google Camera Go не предлага поддръжка на HDR, което е логично заради по-слабия хардуер и недостатъчно добрите камери на бюджетните устройства с платформата.

В голяма степен приложението предлага част от функционалностите на Google Camera в устройствата с бранда Pixel. Специалисти от xda-developers откриха доказателство за нов режим в Camera Go, който ще подобри качеството на снимките в смартфоните от ниския клас с Android Go.

 

 

В случая става въпрос за "Detail Enhance" функционалност, която комбинира няколко снимки за оптимизиране на цветовете и детайлите в снимките. На практика този инструмент работи като HDR режим, като прави три отделни снимки при различни композиции.

След това алгоритмите на приложението комбинират кадрите за направaта на едно изображение с максимално качество и детайли. Желанието на Google да интегрират подобни функции към най-евтините устройства с Android със сигурност ще се хареса на много хора, които използват устройства в този ценови клас. 

Можем само да се надяваме, че компанията ще продължи да интегрира още атрактивни инструменти от Google Camera във версията за смартфоните с Android Go. 

Oбработката на снимки по този начин натоварва хардуера и това е проблем, с който Google ще трябва да се справи. Все пак идеята да използваме HDR за снимане в смартфон от бюджетния клас е доста атрактивна и допълнително ще популяризира устройствата с Android Go.

Teпърва ще разбираме какви други изненади ни очакват от Goоgle в Camera Go приложението.

 

Още от Digital: Ето кои са смартфоните с най-добри камери през 2019г., според DxOMark