Пандемията с COVID-19 оказва влияние на всеки един сектор от икономиката. Конкретно в технологичният се наблюдава повишено търсене в последните месеци. 
Заради COVID-19 се промени стандартната офисна работа към работа вкъщи и по тази причина много големи компании закупиха на служителите си мощни лаптопи и смартфони с големи батерии
Това от своя страна увеличи търсенето на хардуер за компютрите и производителите на процесори също бележат повишено търсене. 
Последната новина идва от Raspberry Pi, чийто основател Ебен Ъптън (Eben Upton) споделя пред Techspot, че към днешна дата има голямо търсене на всички модели от Pi серията на компанията. 
Първоначално той смятал, че търсенето на достъпните компютри на  Raspberry Pi е единствено заради дистанционното самообучение и "Home Office" работата, но последствие се оказало, че изключително достъпните компютри на компанията се използват за коренно различно нещо.

 

 

Производителите на животоспасяващи респиратори, които са от голяма помощ в борбата с COVID-19 използват за захрването на продуктите си именно бюджетният хардуер на Raspberry Pi.

За по-малко запознатите ще споделим, че основният продукт на компанията се казва Raspberry Pi Zero. Той представлява едноядрен процесор Broadcom BCM2835, с 1GHz тактова честота и 512MB RAM. Себестойността му е едва 5 долара. За съвсем малко повече (10 долара) се предлага модела Broadcom BCM2835 W, който има W-Fi и Bluetooth функционалност.

 

По думите на основателя ѝ - Raspberry Pi е компания, която работи с голямо количество продукция на склад и може да задоволи нуждите на производството на медицинска апаратура в момент като този. Освен това в момента заводът на компанията също работи на пълни обороти. 

За първото тримесечие на 2020 година, Raspberry Pi  са продали 1.75 милиона процесора от Pi серията си, като от тях 192 000 са от модела Pi Zero. Плановете са цифрата да нарасне до 250 000 и увеличението да продължи нагоре.

 

 

 

Ще припомним, че Raspberry Pi не е първата технологична компания, която се зае активно в борбата с COVID-19. Технологичните гиганти от цял свят събраха вече милиарди дарения, но освен това врягат и целият си ресурс в подпомагането на медицината и медиците, които се борят с коронавирус на първа линия. 
Дизайнерът Джорджо Армани започна да шие предпазни маски, а Lamborghini спря да прави спортни автомобили, за да може да използва завода си, за да произвежда медицински шлемове. Същото направиха и Nike, които използват за създаване на специални предпазни шлемове, материалите от своите маратонки от серията Air.

Още от Digital.bg: Какви технологии използваме вкъщи за да оцелеем в условията на пандемия