Това е Samsung Galaxy J3 (2017), един несъмнено интересен смартон от бюджетният клас, който Digital.bg започна премиерно да ви представя във вчерашното си видео ревю.

 

Там съсредоточихме вниманието си върху видимото за очите в корпуса му, като за база за сравнение често използвахме предшественика му Galaxy J3 (2016). Сега обаче е време да продължим напред с тестовете и впечатленията си, като следващият разглеждан компонент е дисплеят.

 

 

По традиция за Samsung, повечето смартфони на бранда имат Super AMOLED дисплей - точно такъв беше и при миналогодишният J3. Тук обаче матрицата е PLS която съпоставимо с тази на J3 (2016) е по-наситена, ярка и контрастна. Диагоналът на дисплея и резолюцията са без промяна – 5” и 1280х720 пиксела. С 294ppi плътност на пикселите за 1” и 0.0865мм размер на всеки от тях, дисплеят ще определим като стандартен. Определено не ни липсва 1920x1080 както при по-големият J5 (2017) който със своите 5.2” имаше нужда от по-добра детайлност. Тук всичко е ОК. Под дисплея имаме два помощни сенситивни бутона, които за съжаление нямат подсветка. По средата е механичен Home, който за разлика от по-големите J5 и J7 (2017) няма вграден Fingerprint сензор.

 

 

Както при J3 (2016) и тук централният процесор е 4-ядрен. Exynosd 7570 на J3 (2017) обаче работи по 14nm технология, за сметка на 28nm при стария модел. Тактовата честота е по-ниска 1.4 GHz спрямо 1.5 GHz, но това CPU работи значително по-бързо и в същото време консумира по-малко електроенергия. Партниращият графичен процесор е Mali-T720 и видеото което възпроизвежда се движи гладко. Партниращата RAM е увеличена до 2GB, вградената памет също – имате на разположение 16GB, от които достъпни за потребителски нужди са малко повече от половината. Ако имате нужда от повече пространство – никакъв проблем, чрез microSD можете да добавите до още 256GB. Ще припомним, че при миналогодишния модел, максимумът бе наполовина. По отношение на игрите – с J3 (2017) можете да играете повечето актуално заглавия на средна, че дори и на висока графика без да се забелязва сериозен лаг.

 

По-рано в ревюто ни споменахме, че основната камера на J3 (2017) е променила значително формата си спрямо тази на модела от 2016-та, сериозна промяна също така има и при качеството ѝ. Промяната е към по-добро, защото ако преди имахме 8MP с апертура f/2.2, то сега сензорът е цели 13MP, а апертурата е увеличен до f/1.9. За тези на които последната цифра не говори много - най-общо казано, с новия модел ще можете да правите много по-качествени снимки при по-ниска осветеност. Например този кадър, със светлосила f/2.2 би бил със значително повече шум и би изглеждал така. Какви са преимуществата на по-високата резолюция, предполагаме на всички ви е ясно. Когато снимате видео, то вече ще е с Full HD качество, а не както преди със 720p. Реално ако трябва да направим сравнение, основната камера на J3 (2017) е със същите характеристики както тази на Samsung Galaxy J7 (2016).

 

 

От към настройки и функционалност, камерата на бюджетния смартфон има всичко от което имаме нужда – панорама, HDR, продължително снимане в серия, нощни снимки, режим спорт и снимки със звук. Освен това имате и няколко готови филтъра които ще направят кадрите ви по-весели. Всичко това в автоматичен режим - в случай, че се чувствате по-сигурни във фотографските си умения, можете да преминете в ръчният професионален режим на настройки. В него можете да регулирате баланса на бялото, ISO и светлосила. Светкавицата на основната камера е единичен LED диод с качествено осветяване до около 3 метра при пълен мрак. Светкавица има предната камера. Идеално решение от страна на Samsung за феновете на споделянето на селфита в социалните мрежи. С такава екстра J3 (2016) не можеше да се похвали, но пък иначе камерата му беше с абсолютно същите характеристики както тази тук - 5 MP с апертура f/2.2. 

 

 

Батерията на Galaxy J3 (2017) е Li-Ion акумулатор с 2400 mAh заряд. Интересното е, че съпоставимо с миналогодишният J3, зарядът тук е с 200 mAh по-малък, но предвид, че хардуера и софтуера са съчетани много добре новият модел има малко по-голяма автономност от предшественика си. По време на тестовете ни той издържа средно около 2 дни комбинирана работа с едно зареждане.