Собствениците на популярнoто приложение продължават да бъдат изправени пред доста сложна ситуация, която доведе до забраната на TikTok в Индия. През последните дни усилено се коментира възможността това да се случи и в САЩ, което може да окаже сериозно влияние върху бизнеса на компанията. 

Алтернативните решения, които подготвят ByteDance включват и дискусии с представители на индийския гигант Reliance Industries Limited. Основната цел на дискусиите са потенциалните възможности компанията да инвестира в TikTok. Подобна подкрепа би имала стратегическо значение за плановете на ByteDance отново да възстановят операциите на приложението в многолюдната страна. 

Припомняме ви, че в началото на юли Индия забрани над 60 китайски приложения и технологии, сред които и TikTok. Решението на локалните власти е провокирано от конфликта между двете страни, включително и от съображения за сигурност. TikTok често е обект на критики, че споделя поверителна информация за своите стотици милиони потребители с китайското правителство, съобщавa TechCrunch. 

 

 

Желанието на разработчиците да привлекат инвестиции от Reliance Industries Limited не е случайно, тъй като в Индия компанията има повече от 200 млн. потребители. Според официалните данни служителите на ByteDance в страната надхвърлят 2000 души. Спирането на TikTок на този пазар заплашва цялостната им бизнес стратегия, като им оставя единствено два варианта. 

Oт ByteDance могат или да опитат да убедят индийското правителство да премахне рестрикциите, което е изключително трудна задача или да намерят купувач за своя бизнес в Индия. Вторият изглежда доста по-вероятен и именно тази идея стои зад дискусиите между ByteDance и Reliance.

Разговорите продължават вече няколко седмици, като на този етап не е постигната обща позиция. Според анализаторите бизнеса на TikTok в Индия се оценява на $3 млрд. Много ключови служители на ByteDance в страната вече напуснаха и станаха част от други компании, което е друг проблем свързан със забраната на TikTok в Индия.

 

Oще от Digital: Най-добрите алтернативи на TikTok