Пролет е и все повече хора започват да се разхождат в планината, да правят дълги преходи с колело или да къмпингуват на плажа. При всяко едно от тези приятни занимания обаче има едно неудобство, честата липса на питейна вода. Да, не сме в Сахара и навсякъде има поточета, езерца и чешмички, но заклетите туристи знаят, че вода се пие само от проверени водоизточници, защото последствията от невидими за човешкото око бактерии във водата са страшни.По тази причина шишето с питейна вода е задължително. Какво обаче ще кажете за магическо шише, което само се пълни с вода, след като я изпиете? Погледнете това видео:

 

 

То не е монтаж или някаква измама. В платформата за онлайн финансиране на различни проекти Indiegogo, екипът на Digital.bg попадна на един много интересен проект който най-бщо казано превръща въздуха във вода. Как шишето се пълни само?

 

 

Въздухът преминава в празното пространство и се охлажда в специалната капачка, след което се образува конденз, стичащ се в резервоара. Той го филтрира и вече имаме питейна вода. На дъното пък има капсули които допълнително я минерализират и водата става дори еквивалент на минералната която купуваме от магазина.

 Всъщност бутилките са две - Fontus Ryde която е предназначена за велосипедисти и монтирана на рамата на колелото, в движение се пълни с въздух. Втората е Fontus Airo която, за да работи статично има нужда от допълнителен източник на енергия – соларен панел, който служи и като предпазен калъф на самото шише.  

 

 

Хубаво е да отбележим, че проекта вече слиза във фаза производство, защото в Indiegogo вече са събрани цели $229 155, което е почти десеторно повече от първоначално исканите от младите инженерите финанси за старт.

    

Формулата Въздух + Слънце = Питейна Вода е много удачна за мореплавателите, които до този момент при пътуванията си се зареждаха с H2O от сушата и при дълги пътувания се правят стриктни разчети, кога и по колко да се пие, за да не се стигне до дехидратация.Сега е момента да споменем и цената, която за шише е доста висока, но когато се замислим, че водата спасява живота ни – все някак ще преглътнем 290лв за Fontus Airo и 350лв за Fontus Ryde. 

 

Вижте още: Smart Бебешка количка която се движи сама