Вижте още видео ревюто Ulefone Armor 10 5G - Най-добрият брониран смартфон, който сме тествали

 

Често получаваме зрителски и читателски питания питания, в които се интересувате кой е най-добрият брониран смартфон, който можете да си вземете. Отговорът на този въпрос е наистина труден, защото на пазара има голямо количество добри ударо и водоустойчиви екстремни смартфони, които много добре балансират между високото качество и достъпната цена. Ако обаче приемем, че бюджетът с който разполагате е по-висок и искате да притежавате най-добрият брониран смартфон, то към настоящия момент вариантите са два - Blackview BL6000 Pro 5G и Ulefone Armor 10 5G.

Първи от двата модела, благодарение на вносителят на марката в България – Smartfonix.com, при нас за тест дойде Armor 10. В отделно видео ревю, вече обстойно разгледахме какво представлява дизайна му, от какво е направен корпуса и на какви външни влияние е устойчив, показахме какво има в кутията на смартфона, освен самият него и показахме някои от спецификите на периферията му.

За улеснение на пропусналите да гледат въпросното видео ревю, над тази статия сме приложили директен линк към него. А сега е време да преминем към техническата част на обзора ни и да запознаем в детайли с Ulefone Armor 10 5G.

Купете Ulefone Armor 10 5G с най-ниска цена от Smartfonix.com

Ще започнем от дисплея му, който освен че е брониран и теоретично почти неубиваем, може да се похвали и с доста високо качество. Размерът му е цели 6.67", достатъчно голяма зрителна площ, както за работа, така и за забавление. На него спокойно могат да се играят игри, да се работи с програми, които имат нужда от качествена визуализация и дори да се гледат филми.

 

Дисплеят е All-screen LCD и е направен по IPS технология. В резултат имаме много добро цветопредаване и висока яркост, която достига цели 570 нита. Тя ни позволява да виждаме съдържанието на екрана добре, дори навън да грее ярко слънце. Отблясъците също не са прекалено силни. Сред големите преимущества на дисплея е неговата висока резолюция - 2400х1080 пиксела.

Това означава, че плътността на пикселите за 1" е 410ppi, a размерът на всеки от пикселите е 0.064мм. В резултат наблюдаваме изключително детайлен образ. Дори когато се взираме от съвсем близко разстояние, не забелязваме очертанията на пикселите. Това както и друг път сме казвали играе много голяма положителна роля върху умората на очите ни при продължителна работа със смартфона. Най-силно ефекта се забелязва при игра на игри. Тествайки смартфона с такива, можем да кажем, че сензорите на 10-точковият мултитъчскрийн дисплей работят добре, като смартфона има и специална функция за работа с ръкавици. Тестът ни показва, че тя наистина работи добре.

 

 

Ще отбележим наличието на една екстра, която в наши дни за съжаление отсъства при много смартфони, а е много полезна. Е горната част на рамката над дисплея на Armor 10 има светодиод, който свети в синьо, зелено и червено, за да указва заполучени известия.

Разглеждайки периферията, ще отбележим, че бутоните по нея са метални, с релефна обработка, което е много удобно за работа. Бутонът за захранването и тези за контрол силата на звука са в дясно. В ляво освен слота за SIM който се отваря посредством игла, се намира и специален програмируем бутон, който имат почти повечето бронирани смартфони от високия клас на Ulefone и Blackview.

 

Той базово активира приложението Zello, което представлява онлайн Уоки-Токи. В долната част под капак се намира USB Type-C портът за зареждане и пренос на данни. Тук ще отбележим още нещо практично. Той не стои прекалено навътре както при други бронирани смартфони и по тази причина, може да се използва и различни от оригиналния кабели за свързване към компютър или за зареждане.

И така, стигаме до хардуера на  Ulefone Armor 10 5G, който по време на тестовете ни се справя без проблем не само с играта на игри, но и с доста тежки графични програми, мултитаскинг с множество едновременно отворени брауз прозорци и Benchmark тестове, които активираме. Добрите резултати са съвсем очаквани, предвид, че в основата на смартфона стои MediaTek Dimensity 800, който е почти аналогичен на добре познатият ни Qualcomm Snapdragon 700. Той е 7nm, с 8 ядра, разделени в две групи по четири.

 

 

Съответно 4 Cortex-A76 с 2GHz тактова честота и още & 4 Cortex-A55 със същата честота. Именно този процесор е и главната причина Armor 10 да има 5G в наименованието си. Ще отбележим, че и двете му SIM карти са с поддръжка на 5G. Партниращият графичен процесор е Mali-G57 MC4, а оперативната LPDDR4X RAM памет е цели 8GB. Последната забележете работи със скорост от цели 21 Gb/s което е изключително добър резултат.

Същото можем да кажем и за Benchmark тестовете, където резултатите са постоянни около 300 000. Като база за сравнение Ulefone Armor 9 има с около 100 000 точки по-малко в същите тестове. Вградената UFS 2.1 памет е с обем от цели 128GB, като постига средно около 900MB/s скорост на четене и 220MB/s на писане. Ако искате да увеличите този обем, можете да добавите до 2TB посредством слота за microSD карти памет.

 

За да го използвате обаче трябва да се лишите от една SIM карта, защото слотът е хибриден. Ще отбележим, че при тежки натоварвания като тези на които подложихме смартфона, корпусът му не грее, което не само се отразява добре на комфорта при държане на смартфона в ръка, но и на автономността на батерията.

 

Нея, заедно със специфичният Android софтуер и камерите на Ulefone Armor 10 5G ще разгледаме в последната трета част на това видео ревю.