Днес е тъжен ден за технологичния свят, тъй като най-популярния астрофизик в света, Стивън Хокинг е починал в дома си в Кеймбридж. Английският учен е известен с впечатляващите си научни трудове свързани с изучаването на черните дупки и теорията за относителността, сред които и "A Brief History of Time". Oфициален говорител на семейството на Стивън Хокинг потвърди за кончината и уточни, че гениалния астрофизик е издъхнал в съня си и поднесе най-искрените си съболезнования към неговите близки и всички, които го подкрепяха през целия му живот.

 

Стивън Хокинг е роден на 8 декември 1942г. в Оксфорд и още на ранна възраст придобива популярност в научните среди заради съвместната си работа с Роджър Пенроуз. Двамата учени изучават гравитационните особености и откриват, че тъмните дупки излъчват радиационно лъчение. "A Brief History of Time" е научен труд, чиято цел е да въведе всечи човек, който няма познания във физиката в основните теории за Космоса и за десетилетие продава над 20 млн. копия, предаде TheVerge. Лекарите диагностицират Хокинг с рядка форма на невронно заболяване, когато е на 21 години.

 

Оптимистичните прогнози тогава са, че му "остават няколко години живот". С течение на времето коварната болест го парализира, принуждавайки го постоянно да бъде в инвалидна количка. Посещение в ЦЕРН през 1985г. отнема завинаги гласа му, заради трахеотомия предизвикана от прекарана пневмония. Въпреки всички ограничения Стивън Хокинг не се предава духом и до ден днешен продължаваше неуморно да работи и да защитава имиджа си на най-популярния и обичан астрофизик в световен мащаб. Стивън Хокинг ни напусна на 76 годишна възраст, но приноса му за съвременната наука едва ли някога ще бъде забравен.

 

Още от Digital: Как Intel дадоха глас на Стивън Хокинг