Tърговският конфликт между американското правителство и Китай продължава с пълна сила. Влошените отношения и по-високите мита тепърва ще се отразяват на водещите производители. Apple отново попадат в центъра на събитията, но този път в негативна светлина. Оказва се, че компанията незабелязано от потребителите сподели данни за активността им в браузъра Safari с китайския технологичен гигант Tencent. Разбира се подобни практики крият големи рискове за сигурността.

 

Вероятно не знаете, но уеб браузъра на Apple споделя данни с Google Safe Browsing от години. По този начин потребителите се възползват от ефективна защита срещу фишинг атаки и други заплахи в интернет. Най-полезна платформата е в откриването и блокирането на уеб сайтове, които разпространяват зловредно съдържание. Експерти по сигурността предупреждават, че Safari вече изпраща данни и до Tencent, за да използва Safe Browsing платформата на китайската компания, съобщава TechSpot.

 

 

По този начин е възможно да изложите ценна информация като например IP адреса. Ако отворите "Settings>Safari" ще видите, че данните се споделят с Tencent Safe Browsing. Въпросната функция е активирана по подразбиране и засяга устройствата, които са актуализирали към iOS 13. Добрата новина е, че Google непрестанно ъпдейтват Safe Browsing, което може допълнително да подобри сигурността ви и да ви спести проблеми. Споделянето на данни с Tencent със сигурност няма да се хареса на доста хора.

 

Oще от Digital: Ето кои смартфони няма да поддържат iOS 13