Дали не е дошло времето хуманоидните роботи да станат част от ежедневието ни? Този въпрос са си задавали много хора, още в средата на миналия век, благодарение на романите от поредицата за „Фондацията“ на великият Айзък Азимов. Именно той се смята за бащата на жанра на научната фантастика, която подтиква хиляди учени да мечтаят и на база мечтите си да разработват невероятни технологични проекти.

 

 

Точно такъв е проектът на американската компания Boston Dynamics, която от създаването си през 1992 година, до нес се занимава с разработката на интересни роботизирани устройства.

Ако в началото те са били просто „някакви интересни джаджи“, то днес, с равитието на технологиите, роботите на Boston Dynamics изглеждат досущ като роботите от фантастичните романи и киноленти.

Най-известният проект на компанията се казва Atlas и той в скоро време ще празнува своя десети юбилей. За това време, машината е претърпяла голямо количество промени, както във визията си, така и в техническите си възможност.

Роботът може да прави такива неща, и с такава лекота, че първоначално и ние си помислихме, че става дума за умело направена 3D анимация. Но от Boston Dynamics твърдят, че всичко в проекта им е 100% реално. Колкото и пъти да го гледаме, винаги остава доза съмнение, защото движенията на робота изглеждат прекалено гладки. Сами можете да прецените, кадрите реални ли са или за целта са използвани снимки за „green screen“.

Видеото можете да видите над тази статия, то проследява еволюцията на Boston Dynamics Atlas от последните години. В скоро време се очаква, компанията да покаже и следващият етап от развитието на робота си. Какъв ще бъде той, можем само да предполагаме. Но при всички случаи – времето хуманоидните роботи да станат част от ежедневието ни, не е никак далеч.

Това твърдение се доказва и от още един интересен проект на компанията. Този път роботът е четириног и се казва Boston Dynamics Spot. Проект за него вече се развива в продължение на 9 години и започва от странно устройство с много кабели, което трудно можем да наречем робот. За всичките години усъвършенстване обаче, Sport става истински роботизиран домашен любимец, който може да прави безброй неща.

Включително в последните си демо клипове, Boston Dynamics показват как цял отбор роботи успява в пълен синхрон да издърпа огромен тежък камион. Също както по-големият си хуманоиден събрат и Spot може да пази равновесие, да тича много бързо, да пада и да се изправя след това. Четирикракият робот вече е в продажба за по-платежоспособни фенове на технологиите и в САЩ се продава за $75 000.

 

 

Моделът има и вариант, който играе ролята на домашен прислужник. Той има по-ограничени възможности, но въпреки това впечатлява със завидна сръчност. Boston Dynamics все още не дават конкретна цена за тази версия на робота, но по думите им, той ще бъде значителни по-евтини и респективно трябва да стане по-масов от скъпият Spot.

 

Още от Digital.bg: Кога ще се преборим с COVID-19, според Бил Гейтс

 

Музика: Bensound.com