Болидите във Formula 1 ще претърпят интересна промяна в дизайна, който е провокирана от съображения за сигурност. Ferrari вече получиха разрешение да тестват съвсем различен кокпит по време на предстоящото Birtish Grand Prix. Идеята им вече бе одобрена от FIA и представлява интересно прозрачно покритие в горната част на корпуса. Италианският производител твърди, че добавянето на този компонент ще гарантира още по-ефективно безопасността на пилотите, предаде DigitalTrends.

 

Вижте как биха изглеждали бъдещите болиди във Formula 1

 

Oсновната роля на прозрачното покритие е да предпазва от хвърчащи отломки, като в същото време осигурява максимална видимост на състезателното трасе. В голяма степен този компонент е проектиран да работи като "щит" и поне първоначалните му версии са изработени от поликарбонатно стъкло. Ferrari се надяват с подобен дизайн да предотвратят максимално възможността в кокпита да попаднат външни отломки. Подобни инциденти вече предизвикаха доста проблеми в последните години.

 

Предстои да видим как феновете и другите отбори във Formula 1 ще възприемат идеята за добавянето на този компонент в болидите. Тук е момента да отбележим, че такива промени в дизайна вече набират все повече привърженици и сред други автомобилни състезания като например IndyCar, които ги въвеждат официално през 2018г. В крайна сметка всяко едно решение, което предпазва пилотите е добра дошла, както за отборите, така и за феновете.

 

Вижте как технологиите от Formula 1 могат да допринесат за спасяването на човешки животи