Aвтомобилите, които се управляват сами и са свързани към интернет ще станат реалност до няколко години. Водещите производители продължават да инвестират внушителни средства в този сегмент, за да ускорят навлизането им на пазара. Превозните средства, които си комуникират помежду си, обаче ще изискват въвеждането на специални регулации. BMW, Vodafone и Ericsson поискаха от Европейската комисия (ЕК) да предприемат мерки за стандартизирането на тази пазарна ниша. 

 

 

Представителите на трите компании са изпратили официално писмо до ЕК, както и до държавите-членки на ЕС. В него се повдигат изискания за лицензиране на технологии, които ще гарантират Wi-Fi и 5G свързаност на автомобилите. Трите комaпнии също така изразяват надежда, че ЕС ще избере да въведе няколко различни стандарта за комуникация на превозните средства. По този начин ще се гарантира максимална свобода за производителите, съобщава CNet.

 

 

Стандартизирането нa автомобилите, които оперират в 5G мрежи ще улесни исъздаването на хардуер, който да гарантира максимална сигурност. Тук е момента да отбележим, че има два стандарта, като първия от тях се казва C-V2X и се разработва от BMW, Daimler, Huawei, Intel, Qualcomm и Samsung. Същестwува алтернативен стандарт с името ITS-G5, който е дело на VW, Renault, NXP, Autotalks и Kapsch TrafficCom. Идеята е ЕС да въведе и двете технологии на континента. 

 

Още от Digital: Какво да очакваме от BMW в пазара на електрически автомобили