Eксперти по сигурността на компанията Armis публикуваха детайли за нова Bluetooth уязвимост, който излага на риск милиони устройства. Въпросната заплаха е кръстена с името Blueborne и позволява на хакери от разстояние да преодолеят защитата на протокола и да инсталират зловреден софтуер. Този метод се възползва максимално от факта, че устройствата с Bluetooth имат по-големи права в повечето операционни системи. Още по-неприятното е, че Blueborne не изисква джаджите да бъдат сдвоени, както и дори да са в режим на откриване.

 

 

От Armis уточниха, че всички смартфони с iOS 10 или по-висока версия са защитени от Blueborne. В същото време Microsoft потвърдиха, че са предоставили ъпдейт до устройствата с Windows още през юли. По този начин смартфоните с Android  продължават да са най-уязвими на новата атака, съобщава TheVerge. Google разкриха, че са започнали да разпространяват пач до производителите още преди няколко седмици. Моделите Pixel вече са получили необходимата актуализация, която ги предпазва от Blueborne. 

 

 

Moжем да се надяваме, че скоро това ще направят и най-големите производители на смартфони с Android. Трябва да отбележим, че Blueborne излага на риск и компютрите с Linux. Поне засега единственото решение е да изключите Bluetooth и да не използвате изобщо тази функция. Това, обаче е трудно, тъй като високоговорителите технологията стават все по-достъпни и популярни. Следващият път, когато използвате Bluetooth на смартфона бъдете внимателни за Blueborne и други подобни заплахи.

 

Вижте девет лесни начина да гарантирате сигурността си в Android смартфон