В края на лятото идва началото на премиерите от технологичният свят, като основна заслуга за това има световното изложение за потребителска електроника IFA Берлин. Както винаги, екипът на Digital.bg е на мястото на събитието и в това свое видео ревю ще ви покаже от близо новата ThinkBook серия на Lenovo и по-конкретно моделите 13s, 14, 14s и 15.  

 

 

Като цяло ThinkBook серията е създадена от Lenovo изцяло с насоченост към бизнес потребителите, но ако в повечето случаи свързваме "бизнес лаптоп" с "висока цена", то тук Lenovo са постигнали идеален баланс между цената и качеството на продуктите си в серията. Това в никакъв случай не значи „ниска цена“, защото в топ конфигурацията си моделите струват около 2000лв, но като цяло, можете да редуцирате цената значително надолу при по-слабите  ThinkBook машини.

 

 

Корпусът на лаптопите е направен от специална алуминиева сплав, която е много лека, изключително здрава, не се цапа много и е идеален естествен охладител. Материалът над Wi-Fi антерните с иридий станум покритие, което позволява на интернет сигнала да преминава без смущения.  13s моделът е най-лекият от всички и профилът му в най-издадената задна част, където се намира отварящият механизъм е само 15.9мм. Останалите варианти също са доста компактни, като дебелината  на 15-ската отново е под 19мм, а теглото му е само 1700гр. Особено внимание ще обърнем на именно на този механизъм, който е по-нестандартен от обикновено.  Той е направен от цинк-алуминиева сплав, която е доста по-здрава в сравнение със стандартният алуминий. По данни, които ни дават самите Lenovo, механизмът е издържал тест на над 25 000 отваряния.

 

 

Дисплеят на всичките нови ThinkBook модели е безрамков, като дисплеите са 1920x1080пиксела. Качеството на изображенията е налице. FHD дисплеите имат на разположение Dolby Vision и high-dynamic-range, който за краткост натичаме HDR. В максимално отворено положение, горният капак може да достигне до 180 градуса. Лаптопът има вградена  1MP HD WEB камера, която разполага със специално капаче, което може да я закрива хардуерно, когато не сте във видео разговор. Така със сигурност ще се предпазите от нежелани хакерски атаки, които често надничат от камерите на лаптопите ви. Интересен факт който Lenovo ни споделят, че през 2020г. 90% от преносимите им компютри ще разполагат с тази екстра.

 

 

Нещо, което изключително много ни допадна във визията на ThinkBook 13s е вграденият в бутона за активиране Fingerprint сензор. При 15-инчовият модел в клавиатурата е вграден и нъмпад нумерационен блок, като рамката около клавиатурата е видимо доста тъничка. Бутоните са с подсветка и имат защита от пръски вода.Тъчпадът е еднакъв и при четирите модела – голям, с мултитъч и скрити помощни бутони.

 

 

Хардуерно, бизнес лаптопите имат възможност да бъдат конфигурирани изцяло според нуждите и възможностите на потребителите. При централните процесори изборът е между 8th, 8th и 10th генерация  Intel Core i7. Видео картите са вградени Intel UHD Graphics или AMD Radeon 620. RAM паметта е от 16GB до 24GB DDR4, а сториджа до 2TB HARD или 1TB M.2 PCIe SSD. В някои версии се предлагат и хибриди.

 

 

И четирите ThinkBook модела имат батерии с добри характеристики, но най-впечатляваща е тази на 13s която има в запас 45Whr. Тя ви предоставя до 11 часа автономна работа с едно зареждане. Самото зареждане пък също е по-специално. Посредством бързата Rapid Charge технология на зарядното, можете да получите 80% заряд на батерията за едва час зареждане. Той пък ще ви е достатъчен за почти 9 часа автономност.

 

 

Моделите предстои да се появят в продажба през Ноември, като цените им са доста сходни. Най-евтини са базите на ThinkBook 13s и 15, които започват от 1300лв.При 14 и 14s базовите модели са с цена от 1340лв.