Thinkpad бизнес серията на Lenovo винаги е била интересна на потребителите в България. Причините са няколко, но една от основните е здравината и качеството на изработката. Практиката ни показва, че ThinkPad доста по-рядко посещава сервизите за ремонт, а не са единици потребителите, които години наред използва лаптопи от тази вечна серия, без да има се налага да ги подменят с нови машини и единствено ходят до сервиза за хардуерен ъпгрейд. В това свое видео ревю, екипът на Digital.bg ще ви покаже именно един от тези модели, но не какъв да е, а най-новият и интересен ThinkPad. Уважаеми дами и господа - T495, първият лаптоп на Lenovo с AMD Ryzen 5 Pro процесор.

Хардуерът на тази машина определено заслужава вниманието ви, но на него ще се спрем малко по-късно, сега ще започнем от видимото за очите в дизайна на машината. Той е изцяло в стила който  ThinkPad налагат през годините. Изчистен, ефектен и универсален. Тук няма крещящи елементи и прекалено разчупени форми, всичко е издържано и трудно се отличава от  ThinkPad визият преди десетилетие. Единствената разлика са размерите – те вече са съвсем компактни. Габаритите са 329мм на 227мм с дебелина от едва 18.9мм и тегло 1500гр. T495 е много близък като визия до ThinkPad T490, който обаче е с Intel флагман ски процесор и забележете е с осезаемо по-високата цена от двата модела.

Визуално обаче двата са почти еднакви, като единствените разлики са в периферната свързаност. Материалът от който е направен тестваният тук ThinkPad T495 е здрав поликарбон с много ефектна матирана обработка. Очакваме да се цапа много, но след няколко дни тестове, можем да заявим, че предположението ни е били грешно. Материалът е не само приятен на допир, но и устойчив на цапане.

 

 

Единствените цветни елементи в почти изцяло черният корпус са ThinkPad логото, червеният тракпойнт в комбинация с лайсните на механичната част в тъчпада и пантите на отварящият механизъм. На последните също трябва да обърнем внимание, защото са направени от доста специален материал, който въпреки компактните си размери е много здрав. Горният капак се движи плавно и стегнато, но в същото време може да се отвори дори само с един пръст. В максимално отворено положение, дисплеят достига 178 градуса.

Смъквайки поглед към клавиатурата, също ни очакват приятни изненади - ThinkPad имат един от най-удобните клавиатури за продължителна работа. Бутоните са достатъчно големи и с ергономична, А-симетрична форма, която буквално прилепва за пръстите ни. Няма прилепени един към друг бутони, които да натискаме случайно неволно при бързо въвеждане на текст. Също е важно да отбележим, че стрелковият курсор е изведен в отделно пространство, което му позволява да не бъде с прекалено сбити размери. Единствените намалени по размер и по-близки един до друг бутони са функционалните горе, но те не се използват толкова често и това не отчитаме като минус.

 

 

Плюс е добрата подсветка, която ви позволява да работите в тъмно помещение, без да пускате лампа в стаята. Сред минусите са малко по-шумните механизми на бутони, но пък те от друга страна се харесват на геймърите. Да, ThinkPad T495 има хардуер, който може да ви позволи да използвате лаптопа и за това.

 

 

Тъчпадът също в подходящ за игра, макар да има основно работно предназначение. Освен вградените в тъчпада бутони долу, горе имате три помощни, които си партнират с тракпойна. Средният е за бърз скрол в страници. Другите два изпълняват същщите функции както долните, но се използват с палец, когато с показалец сте върху тракпонйта. Тази малка червена точка е характерен елемент още от IBM е много хора избират ThinkPad пред конкурентите именно заради нея. Свикнете ли с функционалността ѝ, ще забравите за тъчпада. Много е удобна за рисуване, графики и други.

 

Очаквайте и втората част на видео ревюто, което Digital.bg посвети на Lenovo ThinkPad T495. Тя ще бъде технически насочена и в нея освен хардуера, ще тестваме още дисплея, периферията и батерията на устройството.