Ерик Шмид е един от най-важните и влиятелни хора в структурата на Google през последните почти две десетилетия, на който се дължат много от успехите на компанията. Припомняме ви, че в периода между 2001г. и 2011г. той изпълняваше ролята на главен изпълнителен директор и отговаряше за ежедневните операции на технологичния гигант. След това Ерик Шмид продължава да помага за разрастването на Google, но вече в ролята си на председател на борда на директорите и съветник на основателите на компанията - Лари Пейдж и Сергей Брин.

 

В началото на миналата година Ерик Шмид обяви, че спира да изпълнява тази длъжност и ще продължи да бъде нормален член на борда на директорите в новосформираната компания, Alphabet. Дългогодишната му кариера в едно от най-големите имена в технологичната индустрия, обаче ще приключи съвсем скоро. Ерик Шмид използва официалния си акаунт в Twitter, за да потвърди, ще се оттегли от своята позиция на член на борда на директорите, която вече изпълнява от 18 години. Това ще се случи на 19 юни, предаде TheVerge. За в бъдеще той ще помага с техническа експертиза на компанията.

 

 

Тази роля бе поета от него в началото на 2018г., когато освободи поста на председател на борда на директорите. Основната причина, която Ерик Шмид изтъкна за това решение е да позволи на следващото поколение бизнес мениджъри да докажат качествата си в компанията. Бившият шеф на Google има собствена филантропска организация, която се казва Schmidt Futures и ще продължи да ангажира голяма част от времето му, след като прекрати ангажиментите си в борда на директорите. Все пак той остава отворен да помага и занапред със своя опит на Alphabet.

 

Oще от Digital: Пет нови приложения на Google, които си заслужава да пробвате