Vertu е луксозен бранд, който преди години предлагаше елегантна серия от издръжливи смартфони за бизнес потребителите. Устройствата на компанията винаги са се отличавали с премиум качество, титаниеви корпуси и агресивни дизайнерски линии. През годините сме виждали много предложения в сегмента на луксозните смартфони, но Vertu има собствено специално място в тази пазарна ниша.

Няколко бивши служители на компанията решиха да вдъхнат нов живот на издръжливите смартфони с луксозен дизайн и скъпи материали. Крайният резултат е компанията Xor, чиито основател е най-големия дизайнер на Vertu, Хъч Хъчинсън. Неговият екип включва множество колеги, които заедно ще опитат отново да популяризират концепцията в световен мащаб.

Идеята за създаването на Xor е от потребители, които продължават да имат стари модели на Vertu и проявяват интерес към тази ниша. Въпросните фенове са със солидни финансови възможности и предлагат да осигурят капитал за реализиране на пълния потенциал на Xor. 

Компанията вече е факт и представи официално своя първия продукт, който се казва Xor Titanium, съобщава Engadget.

 

 

Името не е случайно, тъй като символизира титаниевия корпуса на смартфона. Oт Xor нямат никакво намерение да се конкурират с Google и Apple. Вместо това предлагат съвсем различен тип устройство, което е ограничено до 2G/3G свързаност и базова SMS комуникация.

Любопитно решение е включването на сензор за качеството на въздуха. Xor Titanium предлага възможност за безжично зареждане и технология за шумопотискане. Съобщенията и разговорите между потребителите на смартфона ще поддържат AES256 система за криптиране на хардуерно ниво.

Специален бутон скрит в корпуса позволява изтриването на съдържанието, което се съхранява в смартфона. Официалните продажби стартират през първото тримесечие на 2021г. Цената ще е около $4000. Xor планират да произведат и други устройства, които да наследят Xor Titanium.

 

 

Още от Digital: Vertu се завръща на пазара със смартфона Aster P с цена $5000