Microsoft е една от най-големите софтуерни компании в индустрията, което се дължи основно на Windows, както  на популярните офис приложения. Технологичният гигант направи и редица впечатляващи покупки, за да се адаптира към бързо променящата се обстановка в IT сектора. Добър пример в това отношение е придобиването на Skype. Гари Тан е бивш служител на компанията, който твърди, че Microsoft са загубили всяка една важна битка в индустрията през последните две десетилетия. 

 

Според него основната причина не е конкуренцията на други услуги и продукти, а лошото управление на компанията. Един от най-големите провали в историята им е Windows Phone - мобилната платформа, която така и не убеди потребителите, че трябва да съществува.  Колко хора познавате, които използват Internet Explorer? Със сигурност не са много и това е поради факта, че Microsoft загубиха ценни позиции и в сегмента на уеб браузърите, за сметка на Chrome, Firefox, Opera и др., предаде mspoweruser.

 

Гари Тан твърди, че популярни платформи като iMessage, Slack и Dropbox също са примери за грешната стратегия на Microsoft, която е позволила на други компании да доминират тези ниши. Неговото мнение е, че иновациите от дълго време не са приоритет за Microsoft и това ще продължи да е сериозен проблем. Все пак трябва да отбележим, че независимо от неговите критики това е една от компаниите, която има най-голям шанс да премине психологическата граница от $1 трилион.

 

Oще от Digital: Вече можем да се логваме в Microsoft акаунтите без да въвеждаме парола