Софтуерният гигант разполага с екип от десетки хиляди служители, които се грижат всичките им продукти да работят оптимално и да предлагат най-доброто на потребителите. Microsoft инвестират сериозни средства за подбор на висококачествен персонал, но дори това не е гаранция, че не могат да направят грешна преценка.

Такъв е случая с бивш служител на компанията, който продължително време е извършал добре планирана кражба на средства от онлайн портал на компанията. Неговото име е Владимир Квашук,  който е украинец работил в Microsoft като тестер в продължение на три години в периода между 2016-1018г.

Всъщност той открива, че софтуера блокира изпращането на физически продукти до служители като него, но не го прави при закупуването на виртуални карти за подаръци. По този начин 26-годишния Владимир Квашук разбира, че е възможно да използва тестовия си акаунт за купуване на истински кредит в онлайн магазина на Microsoft, с който след това плаща реални продукти.

Първоначално решава да купи по-малки неща като абонамент за Office приложения и няколко видео карти, съобщава ArsTechnica.

 

 

След това остава изненадан, че компанията не предприема никакви действия за извършените покупки, което променя стратегията на 26-годишния служител. В продължение на няколко месеца Владимир Квашук извършва кражби в размер на милиони долари под формата на кредит от онлайн магазина на Microsoft.

Oсребряването на капитала става с купуването на биткойни и използване на платформи като Coinbase. За негово съжаление, обаче Microsoft забелязва какво се случва и това става причина за съдебно дело. Според официалните данни на прокурорите общата стойност на щетите възлиза на над $10 млн. и включва покупка на автомобил Tesla за $160 хил. и дори жилище на брега на океана за $1.6 млн.

Владимир Квашук генерира по-малко приходи от стойността на откраднатия кредит, за да реализира по-бързо продажбата и не полага много усилия да скрие следите си. Разследването показва схемата, с която е използвал мрежа от акаунти и VPN софтуер, за да извършва продължително измамата.

Това поведение на бившия тестър на Microsoft доведе до присъда от девет години затвор.

 

Още от Digital: Microsoft ще представят нова версия на Office, която ще е достъпна без абонамент през 2021г.