Китай е най-големият пазар на смартфони в света, но също така и родина на редица водещи производители и някои от най-богатите хора в света. Колин Хуанг е името на млад предприемач, който е собственик на платформата за електронна търговия Pinduoduo, която се радва на голяма популярност в страната. 

Според последните данни от Real-Тime Billionaire Index, Колин Хуанг е успял да изпревари Джак Ма, който е създател на Alibaba Group и вече е вторият най-богат човек в страната. Неговото благосъстояние се изчислява на $45.4 млрд., като по този показател изостава единствено от главният изпълнителен директор на Tencent Holdings, Ма Хуатенг, който притежава $51.5 млрд. 

В същото време Джак Ма, който скоро се оттегли от поста на председател на Alibaba, за да се фокусира върху филантропски инициaтиви разполага с лично богатство в размер на $43.9 млрд. Един от основните приноси за успеха на  Колин Хуанг е професионалния му опит, тъй като е имал възможността да работи в Microsoft и Google.

 

 

Въпреки, че престоя му в Microsoft е по-краткотраен след това Колин Хуанг работи в продължение на три години като софтуерен инженер в Google. Ценният опит, който натрупва през този период гарантира нужната увереност, която го кара да стартира и развива собствен бизнес. 

Колин Хуанг основава Pinduoduo през 2015г., като постепенно платформата започна да се утвърждава като предпочитана услуга за онлайн търговия от китайските потребители. Само през последната година компанията е регистрирала впечатляващ ръст от над 300% в стойността на акциите си на борсата.

В момента пазарната капитализация на Pinduoduo е $104 млрд,, като компанията вече привлече интереса на големи инвеститори, сред които Tencent, Sequoia China and Gaorong Capital.

Това не е първата бизнес инициатива на втория най-богат човек в Китай, тъй като вече основа собствено студио за разработка на онлайн игри, както и Ouku-онлайн платформа за смарт джаджи. 

 

Още от Digital: Бивш рекламен шеф на Google създаде търсачка, която не показва реклами