Google е една от най-големите компании в света и неслучайно е предпочитано място за работа за милиони IT специалисти. Мнението на бившия служител на Google, Джон Доу е съвсем различно, защото той заведе съдебно дело срещу технологичния гигант. В него той обвинява компанията, че използва нерегламентирани вътрешни политики за поверителност, които нарушават американското законодателство. Джон Доу твърди, че тя има тайна програма, с която шпионира своя персонал, предаде Engadget.

 

Според него Google окуражават служителите си да издават други хора в компанията, които смятат, че са предоставили секретна информация до медиите. Успоредно с това в съдебния иск се посочва, че още при постъпване на работа даден човек трябва да подпише декларация, с която се съгласява, че не може да напише роман, чиито главен герой работи в компания от Силициевата долина. Джон Доу твърди, че компанията толкова се страхува от изтичане на информация, че само подозренията за подобна дейност могат да доведат до уволнението на даден служител. 

 

Именно това е сложило край на кариерата му в Google. Делото вече е заведено във Върховния съд в Сан Франциско и в него се предвижда много интересна финансова компенсация. Ако бъде успешно държавата ще получи 75% от обезщетението, докато останалите 25% ще бъдат разпределени между служителите на компанията, В него са повдигнати 12 отделни обвинения като максималната глоба за Google може да достигне до $3.8 млрд. или по $14 600 за всеки от 65 хил. работници в технологичния гигант.

 

Вижте как Google стана най-успешната компания в света