Huawei от години са критикувани, че събират и споделят информация за своите потребители на. Това се случва, чрез хардуера на смартфоните и мрежовото оборудване, което компанията продава на клиентите си. Съгласно тези твърдения данните се споделят с китайското правителство. 

Важно е да уточним, че обвиненията срещу Huawei досега не са подкрепени с реални доказателства, но се превърнаха в източник на сериозно напрежение между CAЩ и китайския производител. Влошаването на отношенията между двете страни доведе до налагането на безпрецедентни търговски санкции срещу Huawei през лятото на 2019г. 

Забраните не позволяват на компанията да купува хардуер от американски производители и да не използват Google Mobile Services (GMS) в новите си устройства. На практика това ги лишава от достъп до Google Play и приложенията на Google, което наложи разработването на алтернативна екосистема.

Въпреки това китайския бранд успя да увеличи доставките си със 17%, тъй като Huawei са продали повече от 240 млн. смартфона през 2019г. По този начин китайския бранд изпревари Apple и се утвърди като втория най-голям производител на смартфони след Samsung и са световен лидер в разработването на мрежово оборудване.

 

 

Неслучайно водещ акцент за Huawei в следващите тримесечия ще бъде 5G технологията и изграждането на необходимата клетъчна инфраструктура в редица държави по цял свят, включително и в ЕС. Съвсем закономерно желанието на Huawei да участват активно в изграждането на 5G мрежите отново провокира въпроси свързани сигурността на личните данни. 

Един от най-популярните технологични лидери също сподели своето мнение по този любопитен казус. Това е Ерик Шмидт, който повече от десетилетие бе главен изпълнителен директор на Google. Според него Huawei представлява заплаха за националната сигурност заради близките си отношения с политическия режим в Китай.

Ерик Шмидт също така допълни, че няма никакво съмнение, че компанията използва нелегитимни практики и споделя данни от своя хардуер с Китай. Добър пример са рутерите на Huawei. Китайският производител трябва да бъде обект на специално отношение, но Шмидт не смята, че настоящите санкции са най-доброто решение.

Бившият шеф на Google смята, че най-големият проблем за САЩ не са съображенията за сигурност, а факта, че Huawei е добре разпознаваем бранд, който предлага все по-добри продукти. Според него е необходимо да се инвестира в разработването на устройства от американски компании, които да се конкурирате по-добре с тези на Huawei вместо да се лишава компанията от нормални бизнес отношения. 

 

Oще от Digital: САЩ забрани на американските производители да продават хардуер на Huawei