Един от основателите на Microsoft Бил Гейтс заяви, че пандемията от коронавирус е може би най-голямата стихия, която някои хора ще преживеят. Той предупреди, че на всеки 20 години е възможно да се случват подобни катаклизми.

Гейтс обсъди глобалната борба с COVID-19 с Financinal Times в Skype видео връзка. Изданието публикува интервюто на сайта си. Той казва, че световните лидери и политици са платили много трилиони долари повече, отколкото е трябвало. Това се дължи на факта, че не сме били правилно подготвени за тази криза.

 

 

Той сподели също така, че в бъдеще правителствата ще разполагат с диагностика и изкуствен интелект за ранно предупреждение от подобни ситуации.

„Цената за това, че правим всички тези неща е много малка в сравнение с това, което преживяваме. Сега хората осъзнават, че наистина има вероятност на всеки 20 или около 20 години могат да се случат подобни трусове“, заявява още Гейтс пред изданието.

Той е уверен, че изводите и поуките, които ще се изведат от ситуацията, ще насърчат хората да се подготвят по-добре за следващи подобни обстоятелства. Това би могло да помогне в бъдещи по-добри времена, да бъдат намалени средствата, които ще бъдат изразходвани.

 

 

„Не би трябвало да се изисква загуба на много пари, за да се стигне до това положение“, споделя още съоснователя на Microsoft. Той също е предупреждавал за риск от пандемия, заявявайки, че глобална здравна криза като COVID-19 може да унищожи 30 милиона души за по-малко от година. Той прогнозира, че това неминуемо би повлияло и на световния бизнес.

През 2015г. Гейтс споределя в интервю, че светът не е готов за предстояща пандемия. „Няма нужда да се паникьосваме... но трябва да продължим“, споделя той в същото интервю.

През Февруари фондацията на Бил и Мелинда Гейтс обеща 100 милиона долара за борба с коронавируса, като отреди пари и за разработване на ваксини, лекари, които се борят на първа линия с болестта, както и мерки за превенция и усилия за лечение по целия свят.

 

Още от Digital: Потенциалната ваксина против COVID-19, финансирана от Бил Гейтс започва да се тества от днес