Дългият живот на батерията е предпочитана характеристика при избора на нов смартфон. Все повече хора също така сe интересуват от технологиите за бързо зареждане. Производителите на устройства с Android също така предлагат разнообразие от модели с възможност за безжично зареждане, което също е много полезно.

В определени случаи трябва да имате допълнителен аксесоар, за да се възползвате от функцията. Другият недостатък е свързан с мощността, тъй като безжичното зареждане става по-бавно от традиционния метод с използването на кабелното зарядно. Xiaomi e една от най-активните компании в разработването на технологията.

Първият модел на компанията с опция за безжично зареждане дебютира преди две години и поддържаше едва 7.5W. Премиерата на Xiaomi Mi 9 увеличи тази стойност до 20W през 2019г. Китайският бранд продължи да развива технологията с премиерата на Xiaomi Mi 9 Pro с 30W безжично зареждане. Последният модел на компанията е Xiaomi Mi 10 Ultra и привлича внимание с 50W система за безжично зареждане.

 

 

Компанията е разработила още по-добра технология, тъй като Xiaomi представиха официално първата система за смартфони, позволяваща 80W безжично зареждане. За да придобиете по-добра представа какво представлява тази стойност ще уточним, че 80W технология може да захрани батерия със заряд от 4000mAh на пълен капацитет за 19 минути.

Достигането на 50% изисква приблизително осем минути. Tова са рекордни стойности, като все още няма устройство на пазара, което поддържа 80W система на компанията. Предстоят финални тестове за безопасност преди комерсиализирането на технологията, което най-вероятно ще се случи през 2021г.

 

Още от Digital: Какво представлява технологията обратно безжично зареждане