Michelin инвестират средства в създаването на следващото поколение автомобилни гуми вече повече от 16 години. Компанията вижда в иновативен дизайн, който не използва въздух бъдещето на този ключов компонент от превозните средства. Uptis е концепция на гума, която за първи път видяхме преди две години и предлага няколко важни предимства.

Липсата на въздух я прави по-издръжлива, но също така премахва възможността от спукване. Идеята предизвика вниманието и на General Motors (GM), които също се присъединиха към проекта. Изчисленията на Мichelin показват, че всяка година повече от 200 милиона автомобилни гуми стават обект на инциденти на пътя, които нарушават тяхната цялост.

Модерната гума също така отстранява нуждата да се грижите за правилното налягане. Предимство на Uptis е, че спиците могат да се регулират по такъв начин, че да влияят на индивидуалните характеристики и представянето на автомобилите. Така можете да настроите работата им при ускорение, спиране, завиване и др.

 

 

В определени случаи е възможно да се премахне отделното окачване при някои типове превозни средства. Създаването на Uptis също така изисква по-малко материали и средства, което е много важно за популяризирането им на пазара. Тестовете на компанията показват, че може да очакваме новите гуми за автомобили да издържат три пъти повече време от конвенционалните си конкуренти.

След дълги разработки продължили 16 години е време да се премине към финалната фаза, която да доведе до стартиране на продажбите. Вече са започнали публични тестове с Uptis на реални пътища, които освен да докажат качествата им се очаква да допринесат за подобряване на тяхната проходимост. Ако не възникнат неочаквани затруднения Michelin и GM ще продават Uptis от 2024г.

 

Още от Digital: Мichelin и GM ще продават автомобилни гуми, които не използват въздух до 2024г.