Тези от вас, които следят публикациите в Digital.bg знаят, че вече разказахме, какво знаем за смартфона OnePlus 8T преди премиерата му. Една от ключовите характеристики на флагмана, който ще видим за първи път на 14 Октомври е възможността му за бързо зареждане с 65W зарядно чрез фирмената технология  Warp Charge 65.

 

 

Благодарение на нея, за едно пълно зареждане на 4500mAh му батерия ще се нужни само 39 минути, а за 15 минути, зарядното генерира 58%. Наистина впечатляващо постижение, което е постигнато с помощта на хитър ход, в който батерията на смартфона ще е разделена на две клетки, като зарядното ще зарежда бързо успоредно двете с над 30W. Така няма да има опасност от прегряване.

Ще акцентираме върху последната дума, защото разглеждайки обяви на търговци в популярният китайски Aliexpress, попадаме на такъв, който продава 120W бързо зарядно за смартфони и в свързаният с профила Youtube канал, показва как те зареждат за отрицателно време различни смартфони, които също както OnePlus 8T са с 4500mAh батерия. Това са Xiaomi Mi 10 Ultra, който маркира едва 24.15 минути  и не особено популярен в България iQOO 5 Pro BMW Edition, който отчита рекордните 15.15 минути.


В този момент сигурно някои от вас се питат „Добре де, ако си взема такова зарядно, няма ли да мога да зареждам бързо смартфона си?“. Отговорът е категоричен - НЕ! Има причина определен смартфон да се продава с конкретно зарядно и тя е не само финансова, защото тези зарядни не са много евтини и биха увеличили цената на смартфона.

Но не това е основната причина, основната е свързана с надеждността на батерията и с безопасността ви. В никакъв случай не ви съветваме да използвате такова афтърмаркет зарядно на стандартен смартфон, който вече притежавате, с идеята да го зареждате бързо.

 На първо място рискувате да повредите устройството си, като в най-добрия случай повредата ще повлияе на правилното функциониране на батерията му. Тоест да се изразходва много по-бързо и да намали значително продължителността на живота си. Заради голямата входяща енергия, температурата на батерията става доста висока и така рискувате тя да прегрее и да увреди сериозно хардуера на устройството. Не е изключен и варианта батерията да се запали, а това може да доведе и до сериозен пожар. 

 

Още от Digital.bg: Защо iPhone 12 ще е по-скъп от iPhone 11

 

Музика: Bensound.com