Безконтактните плащания се превръщат в предпочитан метод за пазаруване от милиони хора по цял свят. Това е основното заключение от последния доклад на MasterCard.

Данните разкриват, че се забелязва 40% увеличение в безконтактните плащания от началото на годината досега. В това число влизат и тези извършени директно от смартфоните.

Шефът на компанията Аджай Банга сподели, че тепърва все повече хора ще започнат да пазаруват във физически магазини по този начин в следващите месеци.

Една от причините е световната пандемия, която променя ежедневните навици на много потребители.

Именно заради това доста хора предпочитат да извършват плащания без да докосват никакви повърхности и терминали, за да се предпазят от коронавируса.

По този начин се премахва и необходимостта да държите или докосвате банкноти, които в определени случаи също биха могли да са преносител на заразата.

Безконтактните плащания са част от най-новите продукти на Mastercard, които продължават да насърчават повече потребители да ги използват, когато това е необходимо, предаде CNBC.

 

 

В някои страни като Китай например около 80% от потребителите извършват мобилни плащания, за да пазaруват в магазините.

Тази цифра в световен мащаб е около 10%, но със сигурност ще продължи да се увеличава в месеците до края на годината. Mastercard също така информират за сериозен ръст в транзакциите, които се извършват онлайн.

Пазаруването от интернет е по-безопасно и е много по-подходящо от физическото посещение на даден магазин.

Все повече хора се убеждават от предимствата на подобни технологични методи, за да пазаруват и това е предпоставка да продължи да се увеличава.

Реалната печалба на компаниите в този сегмент отчита минимален спад, но въпреки това приходите от $4.01 млрд. успяха да надминат прогнозите на специалисти от Wall Street Journal.

Опасенията на потребителите от попадането на микроби върху парите, с които боравят ще продължи да стимулира употребата на дебитни и кредитни карти по цял свят.

Всичко това ще се превърне и в сериозен източник на приходи за MasterCard.

 

Още от Digital: Mastercard увеличава лимита за безконтактно плащане без ПИН в България и още 28 държави