Графенът е уникален материал, който е едновремeнно 200 пъти по-здрав от стомана, но също така е по-лек от лист хартия. Впечатляващите му характеристики на практика могат да променят драстично всеки един индустриален отрасъл. Учените вече експериментират с разработването на батерии, дисплеи, соларни клетки и всевъзможни други продукти с графен, като приложенията му на практика са неограничени. Все още е необходимо да се разработят по-ефективни технологии и да се редуцира максимално производствената цена на графена, за да се ускори навлизането му на пазара. 

 

Предимствата на този материал, обаче имат нужния потенциал да предизвикат революция особено в сферата на мобилните устройства, преносимите джаджи и роботиката, предаде CNet. Графенът представлява тънък слой въглеродни атоми, подредени в шестоъгълна структура и се извлича от графита. Крайният резултат е 2D вещество, което е изключително тънко, силно и гъвкаво. ЕС вече одобри пакет от инвестиции в размер на $1 млрд., които да доведат до създаването на по-ефективни методи за производство, които да позволят на графена да намери място в реални продукти.

 

Навлизането на графена ще промени изцяло смартфоните във вида, в който ги познаваме. Този материал може да се използва за първите гъвкави дисплеи, но също така да бъде вграден в самите батерии, като подобри енергийната плътност и безопасността им. Тестовете показват, че графена е в състояние да ускори трансфера на енергия между самия източник и батерията. По този начин се създава ефекта на "супер зареждане" и учените смятат, че с такива методи е възможно смартфон да бъде зареден от 0 до 100% за 7 секунди, което е доста впечатляващо постижение.

 

Още от Digital: Пет приложения на графена, които могат да променят живота ни