Вижте още видеото: 5 полезни бързи команди за компютри с Windows и Mac, които може да не знаете (Видео)

 

Поредицата от интересни и ползени видеа в които Digital.bg ви показва скритите бързи команди на компютрите с Windows и Mac операционна система продължава. За улеснение на тези от вас, които са пропуснали да гледат предходните титориъли, директни линкове към сме приложили над тази статия. А сега ще продължим с останалите комбинации от бутони, подгответе клавиатурите си.

 

Една от най-често използваните команди на Windows компютрите и тя е “Alt”+“Tab“, при Mac OS тя е съответно ”Команден” бутон + “Tab“. Ето и една допълнителна бърза функция, която можете да добавите към тази.

 

Ако към комбинацията от двата бутона добавите и трети “Ctrl“, всички активни прозорци и приложения ще се отворят статично на екрана ви под минимизирана форма. Сега по тях можете да движите и избирате както с курсора на мишките и тъчпадовете си, така и посредством стрелките на клавиатурата и “Enter“ бутона. При компютри с Mac операционна система, командата е Контролен бутон + ”Tab”.

 

При Windows има още една бърза команда, която ще отвори всички прозорци с друг, още по-подреден изглед. Като при нея можете да виждате и отделните виртуални дисплеи, създаването на които ви показахме във видеото „Как лесно да клонирате десктопа на компютъра си чрез виртуален дисплей“. Командата е ”Windows/Start” бутон + ”Tab”.

Ето и няколко бързи команди, които спокойно можете да използвате в ежедневието си и те със сигурност щ ви спестят много време. Знаем, че повечето потребители имат десетки икони на десктопите си и по тази причина откриването на конкретна е трудна задача.

 

Най-често ви се налага да отворите нов браузинг прозорец, задача която отнема няколко секунди. За как ви е да ги губите, след като можете просто да натиснете бъза команда, вместо да търсите иконата. Тя е “Windows/Start“ бутон + буквата “E“. За тези от вас, които са с компютри на Apple, тази функция изпълнява “Finder App“

Много полезна и мултифункционална функция на компютрите е така нареченията „Action Center“. Той включва най-разнообразни настройки и възможности за свързване с други устройства. Например от него можете бключвате и изключвате Bluetooth и Wi-Fi, да влизате в магазините за приложения, да управлявате батерията и още куп други. Бързата команда за извикването на това изскачащо меню е комбинация от два бутона „Windows/Start“ и буквата „А“. При Mac компютрите този функционален център е постоянно активен посредством икона в дясната част на екрана.

 

Ако искате да влезнете в по-подробни и детайлни настройки на компютър с Windows, използвайте комбинацията от бутоните “Windows/Start” и буквата „I“. В зависимост от това каква версия на операционната система използвате, от тук получавате достъп до различни функционалности. Сред тях са гласовият асистент Cortana, свързани устройства, търсене на приложения, език, достъп системи за сигурност и още куп други.

 

Споменавайки гласови асистенти, тук ще ви покажем как да извиквате и говорите с Cortana на Windows компютри и със Siri на такива с Mac операционна система. За да извикате Cortana, трябва да натиснете комбинация от “Windows/Start бутон“ + буквата “C“. За извикване на Siri, командата е “Команден“ бутон + “Space“.

За да използвате гласовите асистенти, те трябва предварително да са активирани от настройките на компютрите и да имат достъп до гласовите команди и микрофоните на устройствата.

 

Да кажем, че сте приключили за днес с компютъра или използвате общ такъв с роднини или колеги и не искате те да имат достъп до съдържанието, страниците които посещавате или до профилите ви в социалните мрежи. За целта можете да излезнете от профила си и да го заключите.

Можете да направите това по сложният начин през Start менюто, а можете да го направите и далеч по-бързо, чрез команда от два бутона при Windows и с три при Mac. Това са “Windows/Start бутон“ + буквата “L“ или “Shift“ + “команден бутон“ + буквата “Q“.