Финтех акселераторът Elevator Lab, който за втора поредна година се реализира от Райфайзен Банк Интернешънъл, е пример за успешно сътрудничество между водеща компания и стартиращи предприемачи. Второто издание на акселераторската програма, която финансира иновативни проекти в сферата на дигиталните банкови и финансови технологии, се провежда по нов регламент и тази година включва и регионални предизвикателства.

 

По този начин българските финтех стартъпи имат по-голям шанс да достигнат до финалната фаза на международната надпревара и да се конкурират с предприемачи от цял свят.

 

Какво е Elevator Lab?

Elevator Lab е най-големият корпоративен финтех акселератор в Централна и Източна Европа. Той е създаден от Райфайзен Банк Интернешънъл и има за цел да открие най-добрите стартъп компании в областта на финансите, и да изгради дългосрочно сътрудничество между тях и банките в Групата Райфайзен. Първото издание на програмата Elevator Lab се проведе между юни 2017 и февруари 2018 г., като премина изключително успешно.

В новия сезон програмата се разраства и вече включва предизвикателства на локално ниво, в страните, в които оперира Райфайзенбанк. Това дава възможност на повече стартъп компании да се включат в надпреварата Elevator Lab 2018.

 

Стартиращите предприемачи нерядко осъзнават, че когато започнат иновативен стартъп проект, често имат нужда от подкрепа. Изграждането на нов бизнес модел изисква огромно количество човешки и финансови ресурси, с каквито рядко някой разполага. В началото са обективно налице липсата на достатъчно опит, на достатъчно капитал, на достатъчно организационен капацитет за изграждане на истински добър продукт или услуга и едновременно с това за ефективната му реализация. Акселераторските програми увеличават значително шанса за успех на младите предприемачи като им предоставят менторство, ресурси, инфраструктура и дори пазари. По този начин стартъпите получават така необходимата за един ранен етап на развитие на бизнеса устойчива подкрепа, която им позволява да се съсредоточат върху разработването на своя продукт или услуга и върху калибрирането му спрямо конкретните пазарни изисквания.

 

Финтех акселераторът Elevator Lab предоставя на иновативните стартъпи устойчивост и достъп до широк пазар, които биха им помогнали да развият потенциала си и да разширят дейността си. Иновациите на стартиращите компании имат реалната възможност да достигнат до стотици хиляди, дори милиони потребители. Сътрудничеството с доказано надежден партньор носи на предприемачите сигурност в дългосрочен план чрез достъпа до капитал, който могат да реинвестират в подобряване на експертизата, разработване на нови решения и навлизане на нови пазари. Акселераторската програма позволява на стартиращите компании да постигнат по-бърз растеж не само чрез финансиране, но и чрез осигуряване на потенциален пазар на техните продукти, ценни контакти, достъп до глобалните индустриални трендове и други.

 

Първото издание на глобалния финтех акселератор Elevator Lab показа, че успешното партньорство между банка и стартиращи компании е възможно. Райфайзен Банк Интернешънъл вече работи активно по въвеждането на иновациите от проектите, които станаха победители през 2017 г. Голяма част от тях са в тестова среда на реалния пазар.

 

Тазгодишното издание на Elevator Lab предлага още повече възможности на стартиращите компании. Сега те могат да кандидатстват на локално ниво, конкурирайки се първо само с местни фирми. Българският победител се класира директно на полуфинала на Elevator Lab и ще се състезава със стартъпи от цял свят, а освен това ще получи и парична награда. Тази промяна предоставя по-голям шанс на българските стартъпи да достигнат по-напред в състезанието.

 

Журито на българското предизвикателство в рамките на Elevator Lab е съставено от експерти и топ мениджъри като Тодор Брешков от Launchub, Светлин Наков от СофтУни, Калин Димчев от Microsoft, Атанас Райков от Viber – възможността за среща и обратна връзка от тези имена е още една дългосрочна полза за стартъпите. Те ще оценяват иновативните идеи и решения на страртъпите в сферата на анализа на данни (Advanced Analytics), корпоративно банкиране (Corporate Banking), инвестиционни технологии (Investing & Trading Tech), ново потребителско преживяване в офиса (New Branch Experience), отворено банкиране (Open Banking) и технологии, свързани с регулациите (RegTech).

 

Срокът за кандидатстване в България е до 17 юни на www.elevator-lab.com/bg.