Мазнините са важни за осигуряването на необходимата енергия в човешкото тяло, но както всички знаем наличието на голямо количество от тях е вредно. Добър пример за негативното им влияние са триглицеридите, които са вид мазнини циркулиращи през кървообращението. Твърде високите им нива в организма са предпоставка за затлъстяване или развитие на други заболявания. Екип от изследователи на University of Cincinnati след серия от тестове в лаборатория са открили ефективен метод за производство на протеин, който изчиства тези мазнини от кръвния поток.

 

Когато консумирате повече мазнини, отколкото енергия необходима на тялото ви да функционира те се превръщат в триглицериди. Това е проблем, с който се сблъскват милиони потребители по цял свят, предимно заради нездравословния начин на хранене, който водят. След като излишните мазнини се превърнат в трициглериди се съхраняват в мастната тъкан, но често попадат и в кръвообращението на човешкото тяло. Неприятното в случая е, че триглицеридите могат да допринесат за развитието на различни проблеми от здравословен характер, предаде NewAtlas.

 

 

Сред тях са диабет и редица сърдечно съдови-заболявания. Все пак тялото има собствени механизми, с които да държи нещата под контрол. Протеин с името "Apolipoprotein A5 (APOA5)", който се произвежда в черния дроб и е известен с това, че изчиства триглицеридите. На практика колкото повече APOA5 има в организма, толкова по-бързо се премахват мазнините от този тип от кръвта. Все пак има доста неясноти свързани с начина, по който е структуриран и функционира този протеин от чисто научна гледна точка и това сега провокира поредния изследователски проект на тази тема.

 

Учените инжектират човешки ген, който кодира APOA5 в бактерии и им позволява да произвеждат по-големи количества от протеина за по-кратко време. Това се постига, чрез изолацията му от кръвта. Оказва се, че с този метод е възможно да създадат около 25 милиграма на литър, което е значително по-висока стойност от настоящите опити в тази сфера. Учените го прилагат върху лабораторни мишки, хранени с високо съдържание на мазнини и са доста оптимистични от първоначалните резултати. Така не само изчистват триглицеридите в кръвта им, но  следят нивата на промяна.

 

Още от Digital: Нови медицински импланти обещават лечение на болка и депресия