Всеки компютър е направен и създаден с една единствена цел - да помага на човека в ежедневната му работа. Първоначално компютърът бил направен, за да извършва сложни пресмятания, но последствие се превърнал в нещо много повече от голям сложен калкулатор.

 

 

В наши дни има няколко основни операционни системи за компютри и хиляди програми, които предоставят на ползвателите им различни улесняващи живота екстри. Една от тях е Image Capture, с която разполага всеки компютър от серията Mac на Apple. Както подсказва и наименованието му, това е приложение което служи за бързо запазване и импортиране на снимки и видео от други устройства. 
Замисълът е чудесен, но практиката показва, че Image Capture се превръща от предимство в недостатък. От публикация в блога на разработчиците от NeoFinder разбираме, че те са открили сериозна грешка в macOS Catalina, която може бързо да лиши собствениците на Mac компютри от пространството им за съхранение на информация.
Да речем, че сте снимали много с вашия iPhone по време на изминалите великденски празници и искате да разтоварите всички снимки като ги прехвърлите ръчно на Mac компютър през USB. В този случай снимките ще се запазят с опцията High Efficiency, която е базова при HEIF формат.
Когато премахнете от избора си опцията за „Запазване на оригинали“, операционната система macOS конвертира автоматично всички HEIF файлове с изображения в JPG автоматично.
До тук всичко звучи чудесно, но проблема се проявява там, че при този метод на прехвърляне, компютърът добавя абсолютно ненужни 1.5MB към всяка снимка. Ако отворим вече прехвърлените снимки с помощта на шестнадесетичен редактор, ще видим, че причината са увеличеният обем са огромно количество нули.

 

 

Това означава, че средно при 1000 прехвърлени снимки, вие можете да загубите около 1.5GB от паметта на компютъра си. Ако имате 16-инчовият MacBook Pro (2019) с 8TB SSD, това няма да представлява особен проблем за вашия сторидж, но ако сте със стандартен MacBook със 128GB памет, това вече си голяма част от нея, която няма никакъв смисъл да губите, са мозаради някакви си нули.
За щастие проблемът е изолиран и не се проявява, когато се прехвърлят снимки от всички видове устройства. Системната грешка се проявява единствено когато импортирането се прави от iPhone или iPad, при употребата на Image Capture приложението на Apple.  
Американският технологичен гигант е информиран за проблема, но все още не се знае, кога macOS ще получи ъпдейт, при който тази грешка ще бъде отстранена.  

Още от Digital.bg: Как да използвате видеокамерата или фотоапарата си като уеб камера