Мобилните устройства са изложени на много рискове, които могат да компрометират личната информация. Хакерите опитват всевъзможни трикове, с които да ни подмамят да отворим зловредни линкове или да инсталираме вирус. Смартфоните с Android също са обект на подобни кампании заради огромния брой устройства с операционната система.

Google полагат много усилия и блокират над 99% от зловредния софтуер в онлайн магазина за приложения. Дори и това няма да гарантира, че сме напълно предпазени от различните заплахи. Последният доклад на експерти от CheckPoint потвърждава отново, че трябва да бъдем много внимателни, докато използваме устройствата с Android.

Специалистите на компанията откриват наличието на пропуск в сигурността на 23 приложения в Google Play. Тестовете показват, че заглавията могат да се използват за компрометиране на личните данни на повече от 100 млн. потребители. Според Check Point Research е възможно бъга да се използва за достъп до пароли, снимки, чат съобщения и др, съобщава GizChina.

 

 

Основната причина за проблема са различни грешки в конфигурацията на облачните услуги, които използват мобилните приложения. Съхраняването и споделянето на данни със сървъри на трети страни е процес, който може да бъде хакнат при определени условия. Експертите по киберсигурност на компанията успяват да си осигурят достъп до лична информация на потребители от 13 приложения.

Инсталациите им варират от 10 хил. до 10 милиона. Сред тях са имена като Screen Recorder, Logo Maker, Astro Guru и T’Leva. Препоръчително е да обърнете внимание на разрешенията, които искат мобилните приложения, но също да работите с антивирусен софтуер. По този начин може да следите какво се случва в реално време с Android смартфоните и да предотвратите изтичане на информация.

Aко се придържате към инсталиране на софтуер от Google Play, а не от външни магазини също ще подобрите сигурността на вашето устройство.

 

Още от Digital: Как Google подобрява сигурността на Android