Moдерните услуги за мобилни плащания са доста полезни и превръщат смартфоните в дигитални портфейли. Apple Pay и Google Pаy са две от най-предпочитаните платформи за тази цел, които предлагат разнообразни функции, с които да ви улеснят. Така например услугите позволяват да съхранявате бординг пасове, карти за намаления в магазини, дигитални ваучери, но също дебитни и кредитни карти. Скоро към тях ще се присъединят и шофьорските книжки. 

 

Последните данни на XDA-Developers разкриват, че Google вече работят над концепцията как да интегрират тази функционалност към бъдещите версии на Android. Това ще премахне възможността да инсталирате мобилни приложения на трети страни за тази цел, които могат да крият рискове за сигурността ви. Компанията вече тества IdentityCredentilal API пакет от софтуерни инструменти, с които да позволи на разработчиците да адаптират тази опция към своите заглавия.

 

 

Новата система на Google ще позволи да съхранявате и други документи за самоличност като паспорти. Любопитен факт е, че дигиталните им копия ще могат да се показват и верифицират, дори ако нямате батерия в смартфона с Android. Oт компанията ще добавят миниатюрен чип към устройствата, който ще се грижи за транзакциите и да гарантира сигурността на потребителите. Проектът е в ранна фаза и вероятно няма да намери място във финалната версия на Android Q, която ще видим през есе

 

Oще от Digital: Девет приложения, които ще направят Android смартфона ви по-умен