Последната тенденция в пазара на смартфони са двойните задни камери. Всеки водещ производител започна да обръща специално внимание на тази иновация в новите си устройства. Предимствата на подобни сензори са доста, но нова технология на създателите на култовия MP3 формат могат да променят изцяло представата ни за мобилна фотография. Идеята на инженерите от Fraunhofer Institute е да създадат компактна камера, която да стане част от най-тънките смартфони, но предлага и достатъчно висока резолюция. 

 

Крайният резултат е прoтотип, който разполага с внушителните за този сегмент четири отделни сензора, които също така могат да се движат на 90 градуса, предаде PhoneArena. Тази характеристика им позволява да заснемат кадри от всеки възможен зрителен ъгъл. Допълнителни лещи в предната част на обективите отразяват образа в предната или задната част на смартфона. Новият модул е в състояние да прави снимки с 20-мегапикселова резолюция. 

 

Другите му предимства са свързани с бързата система за автофокус и оптичната стабилизация на изображенията, които са достъпни въпреки големия брой сензори. Все още е необходимо време преди тази технология да намери приложение в реални продукти на пазара. Учените от института планират да я лицензират за използване от водещите производители на смартфони. Надеждата им е, че така и те ще допринесат за развитието на тази интересна технология. 

 

Вижте как камерите на бъдещите смартфони ще наподобяват очите на насекомите