Използването на стилуси е много подходящо за въвеждане на текст и работа с приложения от мобилните устройства. Някои производители вече предлагат смартфони с тази функционалност, като най-добрия пример са фаблетите от Samsung Galaxy Note серията. Анализаторите дори очакват премиум версията на Samsung Galaxy S21 също да поддържа стилуси, което ще бъде новост за тази серия.

Други компании като Motorola също предлагат функцията в някои от устройствата си от висок клас, като Moto G Pro (2021). Идеята тези компоненти да се прибират в специално пространство в корпуса на смартфоните също е доста атрактивна и улеснява работата с тези аксесоари. Колкото по-голям е тъчскрийна, толкова по-удобни са стилусите. 

Сега разбираме за любопитно подобрение, което скоро ще бъде реалност, благодарение на съвместния проект на NFC Forum и Universal Stylus Initiative (USI), информира GizmoChina. Неговата цел е да оптимизира NFC технологията по такъв начин, че да може да зарежда безжично стилусите в бъдещите мобилни устройства.

 

 

Функцията е възможна със специална интеграция на Wireless Charging Specification (WLC) във всички джаджи, които покриват USI стандартите. Първоначалното ограничение е в мощността е 1W, но това е достатъчно за безжичното зареждане на стилуси. Добрата новина е, че смартфоните и таблетите не е необходимо да имат специална поставка за зареждане. 

Новата функция използва NFC антената, за да захранва аксесоарите. Друго голямо предимство на концепцията е, че почти всички мобилни устройства на пазара имат NFC чипове. По този начин всички производители могат лесно да добавят поддръжка за стилуси към своите нови модели, без това да оскъпява значително крайната цена.

 

Oще от Digital: Смартфоните и безжичните джаджи скоро ще могат да се зареждат през NFC