Технологията NFC е неизменна част от модерните смартфони. Tя осигурява безжична комуникация между две устройства, когато те са разположени на близка дистанция едно от друго. Вече ви информирахме за 6 любопитни начина да се възползвате от технологията NFC. Eкип от учени на Carnegie Mellon University предлагат нова концепция, която представлява следващата логична еволюция на технологията, предаде Engadget. 

 

 

Според тях бъдещето на NFC е във възможността смартфоните да улавят електромагнитните излъчвания на останалите обекти. Учените експериментират със система, която използвa тези данни като идентификатор. Всяко едно мобилно устройство излъчва специален електрически сигнал, който е уникален и се различава от тези на другите джаджи. Проектът на Carnegie Mellon University включва модифицирана версия на Moto G (2013).

 

 

Устройството успешно разпознава електрическите сигнали на другите джаджи като единствено трябва да бъде докоснато до тях. Необходими са само няколко секунди на дисплея да се появи надпис с вида на устройството, като лаптоп, принтер, проектор, термостат, LED крушка или рутер. За да постигнат този ефект учените използват машинно обучение и твърдят, че този метод е приложим дори на не толкова смарт обекти, като например кафе машини. 

 

Вижте как камерите на бъдещите смартфони ще наподобяват очите на насекомите