Oppo използваха MWC Shanghai 2021 изложението, за да демонстрират прототип на смартфон с навиващ дисплей и технологията Wireless Air Charging. Иновативният метод за безжично зареждане позволява да захранваме мобилните устрoйства, докато ги използваме. Oppo твърдят, че технологията може да работи на дистанция от едва десет сантиметра.

Компанията уточнява, че това е първа публична демонстрация, която показва предимствата на Wireless Air Charging и постепенно ще премахнат това ограничения. Конвенционалните системи за безжично зареждане изискват достъп с допълнителна подложка или аксесоар, за да функционират.

Wireless Air Charging позволява например да държите смартфона над бюро и да го използвате, получавайки в същото време енергия. Максималната мощност на технологията засега е 7.5W, съобщавa BGR. Oще по-интересното е, че компанията показа възможностите на Wireless Air Charging с уникалния Oppo X 2021, който има навиващ се дисплей.

Все още няма информация кога може да е премиерата на технологията и колко биха стрували зарядните с Wireless Air Charging.

 

 

Идеята за безжично зареждане на смартфони по този начин всъщност не е нова. Друг китайски производител вече демонстрира собствена система. Това е Mi Air Charge технологията на Xiaomi, която локализира устройството в помещението и захранва батерията с 5W заряд.

Необходим е специален трансмитер, който разпространява енергията, като това е възможно да се случва с няколко устройства. Xiaomi също не се ангажират с конкретен времеви период, кога да очакваме технологията на пазара.

Опитите на Oppo да предложат тази функция на своите потребители ще ускорят навлизането на по-модерни методи за безжично зареждане. Няма да е изненадващо, ако големи брандове като Samsung, Huawei и Apple също започнат да тестват алтернативни решения на Wireless Air Charging.

 

 

 

Още от Digital: Защо безжичните зарядни са толкова бавни